knjizara.com
Raspeta Srbija

Milutin Krunić (autor)

Raspeta Srbija
rasprodato

Milutin Krunić bio je srpski poručnik u Prvom svetskom ratu i slavista ćuvenog Berkli univerziteta u SAD. Sve u vezi sa Krunićem bilo je zagonetno i jedinstveno: i život, buran i nestalan, i njegova dela, romantičarska, a u isto vreme realistična i mračna.
Krunićeve autobiografske priče su objavljene u SAD, na engleskom jeziku, i nije poznato da su do sada razmatrane u srpskim književnim ili istoriografskim krugovima, što danas samo ističe njihov značaj. Posebno je značajna zbirka koju je objavio pod naslovom Serbia crucified. The beginning (Boston – New York, 1918) sadrži četiri priče iz Prvog svetskog rata, kada je bio aktivan srpski oficir. One se hronološki n

adovezuju jedna na drugu i govore o sudbini čete kojom je komandovao u borbama protiv Bugara. On, u duhu vremena, daje idilične slike o srpskom narodu i njegovoj kulturi, ali čitaoca ne štedi opisa ratnih strahota koje je lično doživeo – smrt nedužnih i slabih, majki, dece, bliskih prijatelja, ni surove filozofije života, po kojoj dobre ljude ne zatiče uvek nagrada, kao što i loše ne stiže kazna za njihova dela.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Prvi svetski rat
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Radio Televizija Srbije:Prometej - Novi Sad; 2017; Tvrd povez; ćirilica; 21 cm; 171 str.; 978-86-515-1226-4;