knjizara.com
Raj

Dante Aligijeri (autor)

Raj
rasprodato

Treći, posljednji dio "Božanstvene komedije" Dante Algijerija, "Raj", publikovan je u izdanju "Prosvete", koja se pruhvatila ovog značajnog zadatka da objavi novi prevod Kolje Mićovića tog fundamentalnog djela zapadne književnosti.
Urednik izdanja Mirjana Milosavljević istakla je da je svaki novi prevod jednog ovako važnog djela prvorazredni kulturni događaj, a to uključuje i ovaj, koji je prevodilac nazvao "preorkestracijom".
Ona je podsjetila da Dante spada među humaniste koji istovremeno pripada nasljeđu srednjevjekovne kulture, ali nagovještava novu epohurenesanse sa drugačijim odnosom prema čovjeku. Dante je svoje

kapitalno djelo napisao u 14. vijeku i kroz "Pakao", "Čistilište" i "Raj" dao sliku zagrobnog svijeta kako ga je tumačila srednjevjekovna teološka misao, rekla je Milosavljević i dodala da "Komedija" ukupno ima 100 pjevanja, svaki dio po 33, dok "Pakao" sadrži i uvodno. Pjevanja su komponovana u tercinama, a svaki stih ima 11 slogova što od prevodioca iziskuje veliko znanje, istakla je ona.Citirajući recenzenta Predraga Matvejevića, Milosavljević je konstatovala da je knjiga, pored virtuoznog prevoda, dopunjena izvanrednim proporatnim komentarima, u kojima je Mićović ispoljio vanserijsku erudiciju koja se iskazuje ne samo u poznavanju cjeolokupnog Danteovog opusa već i istorijskog, konteksta, teoloških, filozofskih i mitoloških referenci. Mićović je otkrio da ga Danteov opus okupira od mladosti, a da je na prevođenje "Komedije" utrošio više od 13 godina. On je ovo djelo prvo preveo na francuski jezik, a tek zatim na srpski i smatra da samim činom prevođenja nije završen njegov rad na tumačenju Dantea, čemu će posvetiti najmanje još jednu deceniju. On je skrenuo pažnju na crteže akademika Vladimira Veličkovića koji upotpunjuju knjigu i na svoj predgovor, u kome je naveo da prevod Dantea posvećuje astrofizičaru Stivenu Hokingu, jer su obojica istraživala dvije najvažnije misterije-beskraj i vječnost.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Italijanska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Poezija

Izdavač: Prosveta - Beograd; 2005; Broširani povez; latinica; 21 cm; 629 str.; 86-07-01658-X;