knjizara.com
Radnici i seljaci ; Planinski zrak ; Vita activa

Viktor Ivančić (autor)

Radnici i seljaci ; Planinski zrak ; Vita activa
rasprodato

Radnici i seljaci:

Treba odmah otvoreno reći da su “Radnici i seljaci” mračna knjiga puna optimizma.
Takođe, treba upozoriti i na to da su Ivančićeve priče ujedno i eseji: to jest, briljantne analize posledica rata te divljačke, kvaziliberalne i kvazidemokratske transformacije hrvatskog (srpskog, bosansko-hercegovačkog…) društva.
Likovi u ovim pričama – radnici, seljaci i šačica poštene inteligencije – notorni su gubitnici tranzicije, koji u egzistencijalnoj krizi preispituju prošlost, tražeći uzroke svojih nevolja.Optimizam nastaje u trenutku spoznaje i donošenja odluke, koju Ivančićevi junaci potom hrabro i do kraja sprovode. Svaku od tih odluka sažima j

edna reč: pobuna. Ostaje nada da će i čitaoci, koji će uživati u ovom vrhunskom štivu, sami za sebe uraditi nešto slično.


Planinski zrak:

Nepristojno radoznalog čitaoca možda će više od svega zanimati šta se od onoga što je opisano u ovom kratkom romanu zaista dogodilo kada je njegov autor sredinom devedesetih po kazni bio mobilisan. No, zapitati se tako nešto nije samo nepristojno nego je i nepromišljeno: jer sve što je u “Planinskom zraku” opisano da se dogodilo u vojnom kampu za obuku regruta sušta je istina i događa se svima nama.


Vita activa:

Kada su 2001. u Hrvatskoj otvoreni dosijei Tuđmanove tajne policije, svi su bili šokirani razmerama prisluškivanja. Ljudi su znali da ih ‘služba’ prisluškuje, ali nisu mogli da pretpostave da je to rađeno toliko sistematski i opsežno. Pronađeno je više od 600 dosijea ‘državnih neprijatelja’, od kojih je bilo 120 novinara. Zbog ovih nedela niko nije kažnjen, niti je uklonjen, niti je na bilo koji način odgovarao.
Roman “Vita activa” je odgovor na nasilje države nad pojedincem. Cilj mu, međutim, nije osveta. To je pokušaj da se shvate motivi i mehanizmi – praktični i psihološki – delovanja ‘uhode’.


Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Tranzicija
Ostali naslovi iz oblasti: Publicistika

Izdavač: Fabrika knjiga; 2019; Broširani povez; latinica; 21 cm; 625 str.; 978-86-7718-185-7;