knjizara.com
Pustinjska zora

Varis Dirije (autor)

Pustinjska zora
rasprodato

Pustinjska zora je priča o povratku i svedočanstvo o nepobitnoj činjenici da nešto možete iskreno voleti, pa ipak ne voleti sve ono što ga odlikuje. Pustinjska zora je priča o povratku kući. Želela sam da se vratim tamo gde sam rođena i da sagledam to mesto novim očima. Nisam imala pojma gde se nalazi moja porodica u Somaliji. U početku mi je to delovalo nemoguće – gotovo isto onoliko koliko je nemoguće da devojčica koja čuva kamile postane manekenka...
Varis Dirije, manekenka, ambasador Ujedinjenih nacija i žena nesalomivog duha, zaista je izuzetna. Rođena u tradicion

alnoj porodici pustinjskih nomada u Somaliji, ispričala je svoju priču – o tome kako je s pet godina pretrpela da bude obrezana; kako je s dvanaest kroz pustinju pobegla od kuće da bi izbegla ugovoreni brak; kako ju je Terens Donovan otkrio dok je u Londonu radila kao čistačica; i konačno, kako je postala vrhunska manekenka – u svetskom bestseleru, knjizi Pustinjski cvet.
Mada je Varis Dirije napustila svoju otadžbinu, nikad nije zaboravila zemlju i kulturu koje su je iznedrile. Svet u kojem vladaju glad i nasilje i u kojem žene nemaju nikakvog prava – onaj isti svet koji ju je gotovo uništio, takođe ju je i osposobio da opstane. Ona sada prati korene svoje hrabrosti, izdržljivosti i humora unazad sve do Somalije, a posebno do svoje majke.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Američka književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Memoari, biografije, dnevnici, pisma

Izdavač: Laguna; 2011; Broširani povez; latinica; 20 cm; 230 str.; 978-86-521-0854-1;