Privatni život u srpskim zemljama u osvit modernog doba

Aleksandar Fotić (autor)

Privatni život u srpskim zemljama u osvit modernog doba

rasprodato

Druga knjiga iz ciklusa Privatni život na tlu srpskih zemalja obuhvata period od gubitka samostalnosti i pada pod tursku vlast do stvaranja moderne srpske države početkom XIX veka. U to vreme život Srba određivale su tri države i tri civilizacijska kruga – turski, austrijski i mletački. Istraživanje tih opštih, državnih i pravnih okvira u knjizi je dopunjeno pojedinačnim autorskim studijama koje fenomen privatnog sagledavaju iz šireg ugla.

Slika privatnog života u Osmanskom carstvu, na rubu Mediterana i u složenom sistemu austrijskog carstva otkriva obeležja kulture stanovanja, ishrane, usmene tradicije, muzičke kulture, načina putovanja, odnosa prema crkvi i veri u svakodnevnom životu, odnosa prema bolesti, zdravlju i strahu. Širok vremenski i prostorni raspon koji je omeđio ovo istraživanje poslužio je kao osnova za zaključke do kojih se došlo analizom procesa dugog trajanja. Studije o verniku i podaniku, porodici i odnosu prema detetu, običajima vezanim za praznike i gostoprimstvo pripadaju oblasti proučavanja mentaliteta, što ovo delo čini pionirskim u domaćoj nauci.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Svakodnevni život , Kulturni identitet , Srbija , Društvene prilike , Kulturna istorija , Istorija civilizacije , Sociologija svakodnevnog života , Srpska narodna kultura , Srpski narodni običaji , Način života
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Clio; 2005; Tvrd povez; ćirilica; 22 cm; 939 str.; 86-7102-219-6;