knjizara.com
Primenjena petrografija
svojstva i primene kamena

Nenad Bilbija, Vesna Matović (autor)

Primenjena petrografija
2200 din
U korpu

Nova i jedinstvena knjiga na našim prostorima koja se bavi kamenom ne samo kao građevinskim materijalom, već proširuje i gledišta o primeni kamena u različitim oblastima građevinarstva, arhitekture i drugim privrednim granama

Prvo izdanje pod nazivom „Tehnička petrografija“ izdato je još 1984. godine i napisano je na osnovu predavanja koja je autor Nenad Bilbija dugo godina držao na katedri za petrologiju i geohemiju Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu. Drugo, prošireno i dopunjeno izdanje prilagođeno je programu osnovnih i master studija na istoimenom fakultetu. Značajno prošire

nje učinjeno je u poglavlju o radioaktivnim svojstvima i uticaju prirodne radioaktivnosti na primenu kamena kao građevinskog materijala, prvenstveno u oblasti arhitektonskog oblikovanja.
Knjiga predstavlja značajan doprinos poznavanju i mogućoj primeni kamena i popunjava veliku prazninu u našoj stručnoj i naučnoj literaturi. Autori su znalački proučili zanimljivu i nedovoljno poznatu problematiku – kamen i adekvatno je obradili.
Rukopis je, osim za studente i postdiplomce tehničkih fakulteta, i dragoceno štivo za stručnjake različitih profila koji se u praksi bave primenom kamena u građevinskim konstrukcijama (izgradnja, oblaganje, dekoracija), putogradnji, kao i konzervacijom i restauracijom starijih i savremenih građevina, spomenika kulture i dr.


Ostali naslovi iz oblasti: Građevinarstvo

Izdavač: Građevinska knjiga; 2009; Tvrd povez; latinica; 24 cm; 412 str.; 978-86-395-0591-2;