knjizara.com
Preobražaj
I druge priče

Franc Kafka (autor)

Preobražaj
794 din
Stara cena: 935 din
U korpu

Stoleće Preobražaja: 1915-2015. Premda je napisan potkraj 1912 (završen 7. decembra), kažemo da je prošlo sto godina od prve pojave, oktobra 1915, Preobražaja Franca Kafke. Ako i zanemarimo njegovo objavljivanje skoro tri godine pošto je napisan, od nastanka te pripovesti zapravo nije protekao ni minut.

Postoji u njoj, kao i u većini Kafkinih radova, nešto vanvremeno. S vremenom koje se menja, menja se i naše čitanje. Ali, vreme čitanja Preobražaja je stalo. Potpuno je obesnaženo. Kako danas čitamo Preobražaj, tako su ga čitali i pre sto godina. Ondašnje interpretacije su bile raznolike. I danas su takve. Lutamo dok čitamo Kafku. Tako je bilo od na

stanka svega što je napisao. Naprosto kao da je svaka interpretacija mogućnog značenja priče samo još jedna zamka u koju upadamo, i ni sa jednom nismo ništa bliži tom delu.

Vanvremenost Kafkinog dela počiva u njegovoj neprotumačivosti. Nije bilo ono do kraja protumačivo ni svome tvorcu, baš kao što je i samom Bogu nerazumljiv ovaj svet koji je, mnogi veruju, on lično stvorio. (Jovica Aćin)

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Nemačka književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Pripovetke

Izdavač: Otvorena knjiga; 2022; Broširani povez; ćirilica; 21 cm; 158 str.; 978-86-7674-370-4;