knjizara.com
Krilata bića : kratke priče neobjavljene za piščevog života iz rukopisne ostavštine

Franc Kafka (autor)

Krilata bića : kratke priče neobjavljene za piščevog života iz rukopisne ostavštine
3960 din
Stara cena: 4400 din
U korpu

Zakoračite u svet jednog nepoznatog ili manje poznatog Kafke, s njegovim neznanim ili slabo znanimpričama i fragmentima!
„Kafkin opus je danas nezaobilazan deo baštine sveta. On je, od kad znamo za njega, postao osobeni svetionik ne samo književnosti i umetnosti nego svih čovekovih stvaralačkih pregnuća u duhovnom polju i polju traganja za istinom o sebi.
Kafka je za života objavio izvestan broj svojih priča i parabola. Ali daleko više od svojih spisa nije objavio.Štaviše, tražio je da budu spaljeni. Njegova prijateljica je, po njegovom zahtevu, zaista i spalila ispisanihdvadeset debelih sveski dok je on iz bolesničke postelje gledao kako one gore.
Od svog prij

atelja Maksa Broda takođe je tražio i da svi ostali njegovi rukopisi budu spaljeni.Ali Brod nije ispunio piščevu želju.

I tako je za Kafkom ostalo divno rukopisno blago – sa tri romana, dnevničkim zapisima, pričama i fragmentima,crtežima – koje pleni čitaoca čak i u svojoj nezavršenosti.
Kafka je u tom nezaveštanom blagu živ u svakoj reči, jer nije težio zatvaranju nego otvaranju dela,ne okončavanju nego beskonačnosti.

Ako bi trebalo da smislim neko geslo o Kafkinom pripovedanju iz kojeg se nedre priče poput krilatih stvorenja,a namenjeno čitaocima, rekao bih: da nam je sa Kafkom u svetu ponešto jasnije, a onda nije sve izgubljeno.”
Jovica Aćin

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Austrijska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Pripovetke

Izdavač: Agora; 2022; Broširani povez; ćirilica; 21 cm; 316 str.; 978-86-6053-355-7;