knjizara.com
Pravo svojine
(osnovna načela, predmet, sticanje, zaštita i prestanak) prema zakonskim odredbama i sudskoj praksi

Rajko Sudžum (autor)

Pravo svojine
1700 din
U korpu

Ovo naše najnovije izdanje obrađuje pravo svojine kao osnovno pravo među stvarnim pravima sa svim vezama i razlikama u odnosu na druge grane prava, i pruža nam mogućnost da materiju prava svojine sagledamo kao celinu posmatranu sa različitih aspekata.
Građu za ovu knjigu autor je, pre svega, našao u Zakonu o osnovama svojinskopravnih odnosa ("Sl. list SFRJ", br. 6/1980, 36/1990, "Sl. list SRJ", br. 29/1996. i "Sl. glasnik RS", br. 115/2005 - dr. zakon),

ali i u drugim zakonima koji su povezani sa pravom svojine (Zakonu o obligacionim odnosima, Zakonu o javnoj svojini, Zakonu o prometu nepokretnosti, Zakonu o založnom pravu na pokretnim stvarima upisanim u registar, Zakonu o stanovanju, Zakonu o vanparničnom postupku, Zakonu o planiranju i izgradnji, itd.) i sudskoj praksi, koja dopunjuje zakonske odredbe i daje rešenja za slučajeve za koje zakon ne daje potpun odgovor.
Rad autora satkan je od analize i tumačenja zakonskih odredaba i sudskih odluka kao dopunjujućih pravila o pravu svojine. Sudske odluke nisu date samo u obliku sentenci, već su date i činjenice na koje se primenjuju iskazane sentence. Taj pristup primenjen u knjizi doprinosi boljem razumevanju zakonske norme i sudske odluke na koju se odnosi, i svestranijem sagledavanju iskrslog pravnog pitanja prava svojine.
Knjiga je namenjena pravničkoj javnosti, posebno onom delu koja se bavi primenom zakonskih odredaba o pravu svojine (sudijama, advokatima, javnim beležnicima, zaposlenim na imovinskopravnim poslovima).


Ostali naslovi iz oblasti: Pravo

Izdavač: Poslovni biro; 2020; Broširani povez; ćirilica; 24 cm; 280 str.; 978-86-7889-703-0;