knjizara.com
Naknada štete i ugovor o doživotnom izdržavanju prema Zakonu o obligacionim odnosima, Zakonu o nasleđivanju i sudskoj praksi

Rajko Sudžum (autor)

Naknada štete i ugovor o doživotnom izdržavanju prema Zakonu o obligacionim odnosima, Zakonu o nasleđivanju i sudskoj praksi
1700 din
U korpu

PRVI DEO knjige posvećen je prouzrokovanju i naknadi štete i taj pravni institut je obrađen kroz sledećih devet tematskih celina: 1. Opšta načela, 2. Odgovornost za štetu po osnovu krivice, 3. Odgovornost za drugog, 4. Odgovornost privrednih društava i drugih pravnih lica prema trećem, 5. Odgovornost za štetu od opasne stvari ili opasne delatnosti, 6. Posebni slučajevi odgovornosti za štetu, 7. Naknada, 8. Odgovornost više lica za istu štetu, 9. Pravo oštećenika posle zastarelosti prava da zahteva naknadu.
Šteta je umanjenje nečije imovin

e (obična šteta) i sprečavanje njenog uvećavanja (izmakla korist), kao i nanošenje drugom fizičkog ili psihičkog bola ili straha) nematerijalna šteta. Nastankom štete stvara se obligacioni odnos u kome na strani štetnika postoji obaveza, a na strani oštećenika potraživanje. Ovaj obligacioni odnos razrešava se ispunjenjem obaveze štetnika na taj način što on naknađuje štetu oštećeniku.U ovom delu knjige detaljno su obrađene sve napred navedene celine uz navođenje aktuelnih primera iz bogate sudske prakse.
DRUGI DEO knjige sadrži sve o Ugovoru o doživotnom izdržavanju sistematizovano u 23 tematske celine (od pojma ugovora, potrebnih uslova za zaključenje ugovora,  oblika i forme, doživotnog izdržavanja, ... do raskida ugovora zbog poremećenih odnosa ili promenjenih okolnosti).
Ugovorom o doživotnom izdržavanju obavezuje se primalac izdržavanja da se posle njegove smrti na davaoca izdržavanja prenese svojina tačno određenih stvari ili kakva druga prava, a davalac izdržavanja se obavezuje da ga, kao naknadu za to, izdržava i da se brine o njemu do kraja njegovog života i da ga posle smrti sahrani.
Primalac izdržavanja ugovorom može obuhvatiti samo stvari ili prava postojeća u trenutku zaključenja ugovora.
Ako što drugo nije ugovoreno, obaveza izdržavanja naročito obuhvata obezbeđivanje stanovanja, hrane, odeće i obuće, odgovarajuću negu u bolesti i starosti, troškove lečenja i davanja za svakodnevne uobičajene potrebe.
Autor je svoja praktična tumačenja ovog nasledno-pravnog instituta potkrepio brojnim primerima iz sudske prakse.


Ostali naslovi iz oblasti: Pravo

Izdavač: Poslovni biro; 2019; Broširani povez; latinica; 25 cm; 240 str.; 978-86-7889-672-9;