knjizara.com
Povratak kući

Ja Džasi (autor)

Povratak kući
rasprodato

„Zapanjujuc´a, nezaboravna priča o porodici, istoriji i rasizmu. Povratak kući je ambiciozno delo kojem je teško odoleti.“ Buzzfeed
Polusestre Efija i Esi rođene su u različitim selima u Gani u osamnaestom veku. Efija je udata za bogatog Engleza i uživa u raskošnim odajama njihovog zamka u Kejp Koustu. Ne znajući da ima sestru, Esi čeka u tamnici istog tog zamka da je odvedu do Zlatne obale i sa stotinama drugih robova pošalju u Ameriku.
Potonji događaji iz Efijinog i Esinog života odjekivaće kroz sedam generacija potomaka ove dve žene. Dok će Efijina por

odica biti uvučena u vrtlog neprekidnog previranja plemena Fanti i Asante i britanskih kolonizatora, Esina deca trpeće ropski život na plantažama pamuka u Misisipiju, a onda, nakon Građanskog rata i Velike migracije, stići od rudnika u Alabami do džez klubova i opijumskih kuća u Harlemu.

Sažimanjem gotovo tri veka istorije, na dva kontinenta, u jedinstvenu priču lirskog kazivanja, Ja Džasi zahvata dublje od same istorije, jer srž njene priče čini greh, koji su počinili preci u svom neukom i nepromišljenom shvatanju moći, okajan kroz stradanje potomaka. Njeni junaci, noseći u sebi nesmirene duhove brojnih pokolenja, vraćaju se svojoj otadžbini onda kada su iznova odlučni u tome da je ne izdaju.

Epski u razmerama priče i izuzetno intimno u portretisanju likova, autorka oslikava moralnu težinu istorije koja se obrušava na lične borbe, nade i strahove junaka. Povratak kući je redak roman koji je uspeo da suštinu istorijskih događaja od XVIII veka do savremenih dana sažme u nekoliko ljudskih sudbina.

„Povratak kući jasno nagoveštava da bi Ja Džasi mogla biti književna naslednica Toni Morison.“ Vogue

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Američka književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Laguna; 2016; Broširani povez; latinica; 20 cm; 372 str.; 978-86-521-2221-9;