knjizara.com
Povest o vizuelnom

Aleksa Čelebonović (autor)

Povest o vizuelnom
rasprodato

Prateći aktuelna umetnička zbivanja u našoj sredini, na području celokupne bivše Jugoslavije i u inostranstvu, u periodu nakon II svetskog rata pa sve do svoje smrti 1987. godine, Čelebonović je u katalozima izložbi, dnevnoj i periodičnoj štampi, ostavio niz tekstova: prikaze izložbi, razgovore sa umetnicima, razjašnjavanje određenih likovnih i estetskih pojmova, ocenjivanje položaja likovne kritike kod nas i u svetu. Deo toga objavljen je po izboru samog autora u knjizi Iza oblika (Nolit, Beograd, 1987). Povest o vizuelnom objavljena je kao dopuna za potpuniji uvid u opsežnu bibliografiju Alekse Čelebonovića. Povest o vizueln

om je autentičan dokument za sve istoričare umetnosti koji se bave proučavanjem umetnosti iz perioda od pedesetih do osamdesetih godina, ali i svima zainteresovanim kako za upoznavanje likovnih zbivanja, tako i za problematiku likovnog izražavanja i teoriju umetnosti.

Autor:
Mada pravnik po obrazovanju, ALEKSANDAR - ALEKSA ČELEBONOVIĆ (1917-1987)se, zahvaljujući sklonostima za likovnim praktičnim i teorijskim izražavanjem, profesionalno opredelio za umetnost. Bio je učenik Jovana Bijelića, ali je slikarstvo kao javnu delatnost brzo napustio, sa uvek prisutnom željom da mu se jednom vrati. Izlagao je na grupnim izložbama, a kao slikar najviše se pamti po grupi Desetorica.
Iz obimne bibliografije ovog autora izdvajaju se knjige Za pristup umetnosti, Savremeno jugoslovensko slikarstvo, Stara Grčka, Ulepšani svet, Iza oblika, od kojih su neke prevođene i na strane jezike, zatim, monografije i studijski katalozi o našim najistaknutijim slikarima: Dušanu Vlajiću, Vojislavu Jakiću, Milu Milunoviću, Mladenu Srbinoviću, Ljubici Sokić, Mići Popoviću, Marku Čelebonoviću i dr.


Ostali naslovi iz oblasti: Slikarstvo

Izdavač: Clio; 1998; Broširani povez; 20 cm; 524 str.;