knjizara.com
Posmatranje i analiza sadržaja

Vladimir Ilić (autor)

Posmatranje i analiza sadržaja
rasprodato

Rukopis Vladimira Ilića „Posmatranje i analiza sadržaja“ obuhvata obimnu metodološku analizu metoda posmatranja i analize sadržaja. Deo rukopisa o analizi sadržaja sadrži istorijsko-metodološko i sistematsko razmatranje ovog metoda, široko korišćenog u sociologiji, političkoj nauci, pedagogiji i komunikologiji. Pisan je sa odličnim poznavanjem starije i recentne literature i sa jasno ispoljenim strastvenim uverenjem o uticaju socijalnih i političkih činilaca na način izvođenja istraživanja u kojima se primenjuje analiza sadržaja.[...]

Rukopis niukoliko ne sadrži samo raspravnu metodološku studiju. Tehnička pitanja planir

anja i izvođenja posmatranja, kao i snimanja, obrade podataka i njihove analize temeljno su i detaljno razjašnjena. U našoj metodološkoj literaturi ne postoje celovite studije ni o posmatranju ni o analizi sadržaja. Stoga bi ova knjiga mogla da bude vrlo korisna kao udžbenik na nizu fakulteta različitih društvenih nauka.
Prof. dr Aleksandar Molnar (iz recenzije)

„U našoj literaturi je veoma malo naučnih članaka o ovim metodima, a ne postoji nijedna knjiga o njima. Samim tim Ilićeva knjiga ima veliki nastavni značaj za studente na svim fakultetima na kojima se izučavaju empirijske društvene nauke u našoj zemlji.
Knjiga je nastala na osnovu metodološke analize 350 uglavnom inostranih radova o metodama posmatranja i analize sadržaja. Posmatranju je dat veći udeo u tekstu. Poglavlje o analizi sadržaja predstavlja prvi ozbiljan rad o ovom metodu, posle radova Marije Kaljević (Bogdanović) i Stjepana Gredelja, starih nekoliko decenija. U njemu je obuhvaćen razvoj primene ovog metoda u svetu.
dr Duško Radosavljević (iz recenzije)

Ilićeva monografija predstavlja profesionalno tematsko čitanje, tačnije preispitivanje razvoja, kontinuiteta i diskontinuiteta u razvitku metodološke misli, uvid u sučeljavanje različitih teorijsko-metodoloških stanovišta, u razmatranje društvene uslovljenosti i društvenih posledica naučne misli unutar društvenih nauka, uključujući elemente filozofije nauke, sociologije nauke i sociologije saznanja, kao i uvid u etička pitanja terenskih istraživanja. Sažeto rečeno, sadržaj monografije predstavlja svojevrstan presek kroz sučeljavanje stanovišta, rasprave i polemike, probleme i nedoumice u klasičnoj i savremenoj metodologiji društvenih nauka.
Sreten Vujović (iz recenzije)

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Sociološke teorije , Sociološka istraživanja
Ostali naslovi iz oblasti: Sociologija

Izdavač: Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu; 2016; Broširani povez; latinica; 24 cm; 291 str.; 978-86-6427-038-0;