knjizara.com
Poslovni ciklusi u makroekonomskoj teoriji i politici

Aleksandra Praščević (autor)

Poslovni ciklusi u makroekonomskoj teoriji i politici
480 din
U korpu

Monografija Poslovni ciklusi u makroekonomskoj teoriji i politici posvećena je jednom od najvažnijih pitanja makroekonomije: cikličnim fluktuacijama privredne aktivnosti u tržišnim ekonomijama. Monografija prati razvoj ekonomskih teorija koje su razmatrale ovo važno pitanje. Istovremeno se daje vrlo iscrpan pregled svih relevantnih makroekonomskih škola i njihovih preporuka za vođenje makroekonomske politike. Posebna je pažnja posvećena danas dominantnim teorijama realnih poslovnih ciklusa i političkih ciklusa u makroekonomiji.

Por

ed doprinosa u delu razvoja makroekonomske misli monografija se u segmentu makroekonomske analize bavi istraživanjem pojma, učestalosti i karakteristika poslovnog ciklusa, uz utvrđivanje značaja koji monetarni i realni šokovi imaju za generisanje poslovnih ciklusa. U monografiji se razmatra i važna pitanja - potreba za kontracikličnom ekonomskom politikom i njena efikasnost.

Važno je istaći značaj koji se u monografiji pridaje analizi političkih makroekonomskih ciklusa i čitavom nizu pitanja vezanih za ovaj oblik makroekonomske nestabilnosti - uticaj "političke" politike, institucionalna rešenja za otklanjanje ovih izvora nestabilnosti, značaj kredibiliteta i reputacije, značaj očekivanja glasača kao pokretača neadekvatnih odluka kreatora ekonomske politike itd.

Monografija je prevashodno namenjena studentima ekonomije - na različitim nivoima proučavanja makroekonomske analize i razvoja ekonomske misli. Monografija, međutim, može biti interesantna i za sve koji se interesuju za makroekonomiju, a naročito za one koji pokušavaju da se bave kreiranjem ekonomske politike.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Makroekonomija
Ostali naslovi iz oblasti: Ekonomija

Izdavač: Ekonomski fakultet Univerziteta u Beogradu; 2008; Broširani povez; latinica; 24 cm; 366 str.; 978-86-403-0876-2;