Pomen

Ana Houp (autor)

Pomen

rasprodato

Najprodavaniji roman u Velikoj Britaniji 2014. godine.
London, 1920. Grad se priprema da obeleži dvogodišnjicu završetka Velikog rata i oda počast Neznanom junaku. Rat još uvek progoni mnoge: Heti, učiteljicu plesa koja živi sa majkom i bratom koji se sa fronta vratio nem... Evelin, koju svakodnevni rad sa vojnim invalidima podseća na njen sopstveni gubitak. Ogorčena i razočarana, pokušava da nađe razumevanje kod brata koji se i sam promenio nakon što se vratio sa bojišta... Ejdu, koja pogledom po ulicama traži svog sina, ubeđena da je možda ipak preživeo; slepu za bol kroz koji takođe prolazi njen muž.

Jednog dana mladić će kročiti na njena vrata, donoseći sa sobom tajnu koja će povezati sudbine ovih žena i istovremeno im i oživeti i slomiti srce.
Pomen je izuzetna, potresna slika tragedije nastale nakon Velikog rata, naročito među ženama nevoljnim da kažu zbogom onom svetu koji je rat razbio u komade, ali istovremeno spremnim da sa sebe zbace crninu i okrenu se budućnosti.

„Hiljadu devetsto dvadeseta, tvrdi Ana Houp, već je vreme da svi ispuste poslednji jecaj i okrenu se životu; vreme je da devojka ponovo postane lepa, da obuče veseliju haljinu, da potkrati svoju dugačku edvardijansku kosu i opet zaigra. Ova pripovest nosi nas od nepovratne prošlosti ka jednoj budućnosti sa ukusom ’sorbea na jeziku’ i zvukom diksilend-džeza.“ The Guardian

„Svež, samopouzdan roman koji će tek biti hvaljen, prvenac Ane Houp dirljivo pretresa jednu neizmernu tragediju, ali istovremeno potvrđuje izuzetno perspektivne književne sposobnosti svoje autorke.“ Kirkus Reviews

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Američka književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Laguna; 2014; Broširani povez; latinica; 20 cm; 327 str.; 978-86-521-1646-1;