×

Dragi čitaoci,

Posle 22 godine neprekidnog rada Knjizara.com će napraviti kraću pauzu.

U danima kada se svi nalazimo u riziku od pandemije korona virusa mislimo da je društveno najodgovornije na kratko vreme obustaviti sve aktivnosti. Verujemo da ova situacija neće dugo trajati i da ćemo se uskoro ponovo družiti sa knjigama.

Srdačan pozdrav, Knjizara.com

knjizara.com
Pomaci, učešća, učinci
privrede Jugoslavije, republika i pokrajina 1952-1990.

Časlav Ocić (autor)

Pomaci, učešća, učinci
rasprodato

Relativno male razlike u sektorskoj strukturi regionalnih privreda druge Jugoslavije, odnosno mali uticaj tih strukturnih razlika na razlike u efikasnosti „regiona“ (republika i pokrajina) može se objasniti težnjom nosilaca makroekonomskih odluka u svim regionima da imaju sve što ima i Federacija, kako bi „jednog dana“ regioni mogli da funkcionišu kao samostalne suverene države. Pri tom, zaokruživanje privredne strukture vršeno je, kao i na jugoslovenskoj ravni, po obrascu socijalističke industrijalizacije. Težnja za samod

ovoljnošću, u uslovima nepostojanja ni snažne ekonomske pobude niti prinude koja bi vodila radikalnijim strukturnim promenama, vodila je, pored ostalog, i samoreprodukovanju početne privredne strukture regiona („malo više istog“): po zakonu inercije, u ambijentu u kome preovlađuju polunaturalni, tehnološki i voluntaristički („dogovorni“) kriterijumi investiranja, gde nema inovativnosti a snažna je averzija prema riziku, nema ni potrebnih strukturnih prilagođavanja, što znači – manjak kvalitativnih promena. Deficit elemenata dinamizma u institucionalnim aranžmanima odrazio se i na strukturisanje regionalnih privreda: krutost sistema reflektovala se i na rigidnost strukture, odnosno na njen minimalan uticaj na efikasnost.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Jugoslavija
Ostali naslovi iz oblasti: Ekonomija

Izdavač: Službeni glasnik; 2013; Broširani povez; ćirilica; 24 cm; 485 str.; 978-86-519-1759-5;