Poetika proze Borisava Stankovića

Dušan Marinković (autor)

Poetika proze Borisava Stankovića

654 din

Stara cena: 770 din

U korpu

Do izdanja ovog rukopisa dolazi nakon više od dvadeset godina od njegova nastanka. Iz njega je objavljeno samo poglavlje o „Božjim ljudima“ u knjizi Iz Tijesna vremena (Zagreb, 2002). Ostalo je pretrpjelo neznatne izmjene, upravo onoliko koliko se bilo napredovalo u pripremi obranjenog doktorata za objavljivanje (komisija pred kojom se branila doktorska teza „Poetika Stankovićeve proze“ radila je u sastavu: prof. dr Franjo Grčević – mentor i predsjednik komisije, prof. dr Jovan Deretić – prvi član komisije i prof. dr Jure Kaštelan – drugi član komisije).

Izdavača za ovu temu nisam tada nalazio u Hrvatskoj, a kako se zašlo već u iracionalna, a anakronična historijska razračunavanja, odustao sam od traženja izdavača i na drugim stranama.
LJubaznošću Gojka Tešića i nakon ponovljenih ponuda da mu predam rukopis za objavljivanje, pristao sam da rukopis ugleda svjetlo dana. Nalazio sam se rastrgnut između ponude koja obavezuje odanošću i povjerenjem i svijesti koliko sam u međuvremenu izmijenio vlastita razumijevanja književnog teksta i usvojio nova metajezična i svaka druga iskustva, pa bi ovo bilo svojevrsno sjećanje na nekog drugog. I možda još više: svijest o tome da se tekst ne može mijenjati, a da mu se ne oduzme ono što ima upisano u vremenu svoga nastajanja, mada i ono nosi nivo njegova proizvođenja.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Poetika
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija i teorija književnosti

Izdavač: Službeni glasnik; 2011; Broširani povez; ćirilica; 20 cm; 295 str.; 978-86-519-0663-6;