knjizara.com
Poetika proze Borisava Stankovića

Dušan Marinković (autor)

Poetika proze Borisava Stankovića
rasprodato

Do izdanja ovog rukopisa dolazi nakon više od dvadeset godina od njegova nastanka. Iz njega je objavljeno samo poglavlje o „Božjim ljudima“ u knjizi Iz Tijesna vremena (Zagreb, 2002). Ostalo je pretrpjelo neznatne izmjene, upravo onoliko koliko se bilo napredovalo u pripremi obranjenog doktorata za objavljivanje (komisija pred kojom se branila doktorska teza „Poetika Stankovićeve proze“ radila je u sastavu: prof. dr Franjo Grčević – mentor i predsjednik komisije, prof. dr Jovan Deretić – prvi član komisije i prof. dr Jure Kaštelan – drugi član komisije). Izdavača za ovu temu n

isam tada nalazio u Hrvatskoj, a kako se zašlo već u iracionalna, a anakronična historijska razračunavanja, odustao sam od traženja izdavača i na drugim stranama.
LJubaznošću Gojka Tešića i nakon ponovljenih ponuda da mu predam rukopis za objavljivanje, pristao sam da rukopis ugleda svjetlo dana. Nalazio sam se rastrgnut između ponude koja obavezuje odanošću i povjerenjem i svijesti koliko sam u međuvremenu izmijenio vlastita razumijevanja književnog teksta i usvojio nova metajezična i svaka druga iskustva, pa bi ovo bilo svojevrsno sjećanje na nekog drugog. I možda još više: svijest o tome da se tekst ne može mijenjati, a da mu se ne oduzme ono što ima upisano u vremenu svoga nastajanja, mada i ono nosi nivo njegova proizvođenja.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Poetika
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija i teorija književnosti

Izdavač: Službeni glasnik; 2011; Broširani povez; ćirilica; 20 cm; 295 str.; 978-86-519-0663-6;