Podsmešljiva požuda

Drago Jančar (autor)

Podsmešljiva požuda

739 din

Stara cena: 924 din

U korpu

Najpoznatiji roman slovenačkog pisca Draga Jančara.
Podsmešljiva požuda je pronicljiva, intrigantna i eruditna priča o susretu dva sveta.
Na osetljivoj granici među svetovima našao se Gregor Gradnik, glavni junak romana. Trenutak u kome se odigrava susret dva sveta čini ovu graničnu situaciju još dalekosežnijom. Dok se u Americi oglašava „kraj istorije”, u Srednjoj i Istočnoj Evropi se oglašava njen novi početak.
Dolazeći iz melanholičnog srednjoevropskog prostora, Jančarov junak se susreće s potpuno drugačijim svetom zahuktale, ekspanzivne američke stvarnosti.

Gradnik svoj američki san, koji je ponekad i košmar, proživljava između Nju Orleansa i njujorškog megapolisa, ali uvek s jasnim osećanjem da mu izmiče nešto važno u raspoznavanju sveta i u sopstvenom iskustvu.
Jančarov junak nije samo izgubljen u Americi, već najpre naslućuje, a potom i istinski shvata da je manje ili više izgubljen svuda, na svakoj tački svakog od dostupnih svetova svoje egzistencijalne avanture.Jančar ispituje susret Evrope i Amerike, stereotipa i konkretnog iskustva, tranzicije i „kraja istorije“.
Kombinujući pričanje zanimljive priče sa esejističkim pripovedanjem, Jančar je u romanu Podsmešljiva požuda oblikovao upečatljivu sliku modernog epohalnog trenutka.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Slovenačka književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Arhipelag; 2010; Tvrd povez; ćirilica; 22 cm; 261 str.; 978-86-86933-84-3;