knjizara.com
Đorđić se vraća

Goran Vojinović (autor)

Đorđić se vraća
1117 din
Stara cena: 1397 din
U korpu

Romanom Đorđić se vraća u ljubljanskim Fužinama ponovo se našao protagonista kultnog prethodnika, romana Južnjaci, marš! (Čefurji, raus!), koji nije siguran da li se iz Bosne, sa desetogodišnjeg “prevaspitavanja“, vratio za stalno. Još nema svoj fudbalski klub, ali ima zabrinutu mamu i bolesnog oca, što je ujedno i glavni razlog da Marko ponovo luta ozloglašenom blokovskom četvrti.
Promene koje zapaža (među ostalima – da južnjaci u suštini više nisu u Fužinama jer su „izumrli”) Marka bole. Komentariše ih bez dlake na jeziku, a i kakvim jezikom! Iako izuzetno zabavan, roman zadire u osetljiva pitanja društva. Dok se u pozadini odvija emotiv

na porodična drama, junak shvata da po povratku iz Bosne, možda zaista više nema mesto koje mu pripada u njegovoj novoj-staroj deželi – Sloveniji (negdašnjem delu domovine njegovih roditelja – Jugoslavije).
Ovaj nastavak priče o sudbini sina emigranata, bosanskih Srba, i nekada talentovanog košarkaša, knjiga je o čovekovom poreklu i večitim pitanjima identiteta i (ne)pripadanja.

„Nakon skoro petnaest godina otkako sam napisao Južnjake, zanimalo me šta je od njih napravio ovaj naš nesrećni svet, potresen raznim krizama, a posebno šta je deset godina života u Bosni učinilo od Marka Đorđića, tinejdžera iz Fužina. S druge strane, dugo sam tražio način da u književnom smislu odgovorim na ono što se dešava poslednjih godina, ne samo u Sloveniji, već i drugde u svetu. Tražio sam način da izrazim svoj bes i frustraciju zbog oživljavanja nacionalizma i desničarskog populizma.“
Goran Vojnović, autor

„Goran Vojnović je uleteo u slovenačku književnost kao kometa i u njoj se nastanio kao stalna zvezda.“
Mitja Čander

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Slovenačka književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Geopoetika; 2023; Broširani povez; latinica; 20 cm; 269 str.; 978-86-6145-423-3;