knjizara.com
Po njima se ništa neće zvati

Ivan Janković (autor)

Po njima se ništa neće zvati
2178 din
U korpu

“Junaci ove knjige su, kao što stoji u podnaslovu, sporedne ili sasvim sporedne ličnosti u kontekstu svog vremena. O sporednim ličnostima – epizodistima – ima traga u našoj istoriografiji, pa i biografskih odrednica u rečnicama i enciklopedijama. O sasvim sporednim ličnostima – statistima istorije – nije pisano i o njima i za njih se nije znalo ništa.
Epizodistima i statistima je zajedničko to što nisu zapamćeni kao akteri istorije srpskog društva, iako su mu, svaki nas svoj način i u skladu sa svojim mogućnostima, doprineli, makar i u beskrajno maloj meri. I zato se – kao što pi

še u naslovu ove knjige, pozajmljenom od jugoslovenske rok grupe Bijelo dugme – po njima nikad ništa neće zvati, osim, evo, pojedinih ovde sabranih tekstova.
Koliko god “junaci i junjakinje” ove knjige bili različiti po poreklu, zanimanju, društvenom statusu i načinu života, ipak se kroz njihove biografije naziru neke svima zajedničke, jer opšte društvene, okolnosti koje upotpunjuju sliku svakodnevnog života u Srbiji i naročito, u Beogradu sredinom prošlog veka. Neke od tih opštijih tema su dobro poznate i istražene u našoj istoriografiji, dok su druge dobile mnogo manje pažnje nego što zaslužuju.”
Ivan Janković

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Istorija Srbije
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Fabrika knjiga; 2022; Broširani povez; latinica; 23 cm; 241 str.; 978-86-7718-211-3;