knjizara.com
Pejzaži i lavirinti duše
o duši, o psihijatriji, o tzv. normalnosti

Jovan Bukelić (autor)

Pejzaži i lavirinti duše
rasprodato

Najnovija studija jednog od naših najuglednijih i najiskusnijih neuropsihijatara dr Jovana Bukelića, eksperta kliničke psihijatrije, redovnog člana Akademije medicinskih nauka SLD, prof. univerziteta i književnika, sastoji se od tri odeljka: o duši, o psihijatriji, o tzv. normalnosti, i te tri tematske celine čine knjigu Pejzaži i lavirinti duše.

Autor ističe:
Duže od pet decenija tragao sam za pejzažima i lavirintima duša pacijenata. Neki od pejzaža su cvetni. Mogu se u njima naći i lepi cvetovi. Nekim od tih cvetova kitio sam svoje rečenice i ove svoje priče. U pojedinim školjkama birao sam bisere, koji su pejzaže činili lepšim.
U lavirintima tra

žio sam i nalazio putokaz ka ljudima, umobolnim, distanciranim od sveta i realiteta. U polifoniji duša pacijenata osluškivao sam poruke između krika i tišine, a „srce koje ječi – psihijatar i kardiolog čuju i razumeju svako na svoj način”.
U odeljku o psihijatriji želeo sam da odagnam predrasude i strahove i ustvrdim, možda hrabro, da je psihijatrija svojim značajnim delom nauka, potom veština lečenja, ali i umetnost komunikacije. U moju ordinaciju dospevali ili su dovođeni ljudi, krhki, drhtavi „poput jasike”, nespokojni ili izgubljeni u kovitlacima socijalnih, životnih i emocionalnih stresova i drama.
Ovo je moja slika tih dramatičnih i bogatih iskustava.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Psihijatrija
Ostali naslovi iz oblasti: Psihologija

Izdavač: Službeni glasnik; 2015; Broširani povez; ćirilica; 24 cm; 260 str.; 978-86-519-1247-7;