knjizara.com
Kainov kompleks

Leopold Sondi (autor)

Kainov kompleks
990 din
U korpu

Kain vlada svetom. Skeptiku savetujemo da pročita istoriju sveta. – Leopold Sondi
Leopold Sondi je na egzaktan način, analizom veli-kog broja genealoških stabala, uspeo da dokaže (1937) da se između individualnog nesvesnog, koje sačinjavaju individualno potisnuti sadržaji, i kolektivnog nesvesnog, koje sačinjavaju arhetipovi, nalazi jedna do tada potpuno nepoznata oblast nesvesnog, koju on naziva familijarno nesvesno, a čiji su sadržaji latentni recesivni geni.
Otkrićem

familijarnog nesvesnog Sondi u dubinsku psihologiju uvodi jednu novu dimenziju i time dopunjava i proširuje krug njenog istraživanja, tako da dubinsko-psihološki fenomeni danas dobijaju svoj pravi i potpuni smisao tek u svetlu individualnog, familijarnog i kolektivnog nesvesnog, što važi, na primer, i za Edipov, a posebno za Kainov kompleks, koji večno žive u čoveku i čija se priroda, kako tvrdi šikzal-analiza, ne može uništiti. Potvrdu za to nalazimo i u činjenici da istoriju sveta čini večna priča o Kainu, koja se vrlo često ponavlja, kako kod pojedinaca tako i u grupi, odnosno kolektivu. Zato je neophodno razlikovati individualnog od kolektivnog Kaina, iako oni imaju istu funkciju i cilj, jer se ispoljavaju u najrazličitijim oblicima zla.
Zaključak je da se nagonska priroda čoveka nije izmenila, već su ga kultura i civilizacija primorale da razvije jedan poseban arsenal „tehnika maskiranja“ svojih kainističkih težnji, što je svoj puni izraz dobilo u politici i diplomatiji, gde je Kain primoran da se prikriva pod maskom humanizma, prijateljstva i zabrinutosti za mir u svetu, uprkos činjenici da je najčešće upravo on inicijator i kreator ratova. Jer, kada prevagne politički cilj, kao što ističe Jung, onda je bez sumnje nešto sporedno podignuto na nivo glavnog, pri čemu je pojedinac prevaren u svojoj pravoj unutrašnjoj opredeljenosti. Tako je zbrisano dve hiljade godina hrišćanske kulture, budući da umesto proširenja svesti, pomoću vraćanja projekcija, dolazi do sužavanja svesti. – Ivan Nastović

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Zlo , Psihijatrija , Psihoanaliza
Ostali naslovi iz oblasti: Psihologija

Izdavač: Prometej - Novi Sad; 2. izdanje, 2022; Broširani povez; latinica; 20 cm; 262 str.; 978-86-515-1975-1;