knjizara.com
Otelo, Mavar mletački - elektronska knjiga

Vilijam Šekspir (autor)

Otelo, Mavar mletački - elektronska knjiga
rasprodato

Napisana oko 1603. prema priči „Mavarski kapetan“ Bokačovog učenika Čintija, ova Šekspirova tragedija bavi se sudbinom Otela, ratničkog Mavra u službi Mletačke republike, čoveka u zrelim godinama, koji preuzima vojno zapovedništvo nad Kiprom i tamo vodi i svoju mlađanu suprugu, lepu Dezdemonu, odbeglu za nj protiv volje svoga oca, mletačkog senatora. Odveć zaljubljen, Otelo lako postaje plen spletki Jaga, svog nezadovoljnog i osvetničkog zastavnika, i u ljubomori ubija Dezdemonu, a zatim, kad se sve obelodani, i sebe. U taj dosta jedno

stavan zaplet Šekspir umeće kompleksne ličnosti (posebno Jaga, arhizločinca), koje su i danas predmet kritičkih analiza književnih kritičara i inih poslenika pera. Sem psiholoških, komad tretira i teme rasnih, bračnih i međupolnih odnosa.
„Otelo“ je, do dana današnjeg, jedan od najčešće izvođenih komada Šekspirovih, a predmet je i brojnih adaptacija – za radio, film i televiziju, operu i muzikal. U Srba je prevođen nekoliko puta, a prevod Branislav G. Romčevića je prvi srpski prevod u ovom veku.


Ostali naslovi iz oblasti: Drama

Izdavač: Branislav G. Romčević - izdavač; 2009; ćirilica; 978-86-87579-18-7;