Osnovni resursi u preduniverzitetskom obrazovanju u Srbiji

Ana Pešikan, Ivan Ivić, Ratko Jankov (autor)

Osnovni resursi u preduniverzitetskom obrazovanju u Srbiji

872 din

U korpu

Knjiga koja je pred vama nije pregled statističkih podataka iz obrazovanja. Ona je model metodološkog pristupa u proučavanju pojedinih obrazovnih pitanja. Mnogi se varaju kada misle da je dovoljno skupiti statističke podatke i iz njih pročitati o stanju u obrazovnom sistemu. Čak i da nam stoje na raspolaganju usaglašeni i potpuni statistički podaci o obrazovanju, šta oni zaista govore mora se rekonstruisati, a ne pročitati iz cifara, tabela i grafikona. a za njihovu rekonstrukciju potrebno je dobro poznavanje i razumevanje obrazovnih fenomena. I to je ključna razlika između „čitanja obrazovnih podataka“ i njihovog ukrštanja i povezivanja sa prirodom procesa o kojima govore.

Ova studija demonstrira kako se rekonstruiše slika stanja u obrazovanju uprkos nedovoljnim, često nepouzdanim: i međusobno disonantnim podacima, a zatim se, na osnovu tih analiza, nude nova rešenja.
Monografija Osnovni resursi u preduniverzitetskom obrazovanju u Srbiji je monografija koja ima teorijski i praktični značaj i može imati širok krug potencijalnih korisnika. S jedne strane, analize date u ovoj monografiji mogu biti korisne istraživačima koji se bave obrazovanjem, studentima grupa koje se bave pitanjima obrazovanja ili se njihove delatnosti ukrštaju sa obrazovnim (npr. pedagogija, andragogija, psihologija, menadžment u obrazovanju, nastavnički fakulteti itd.), a s druge, svima onima koji se susreću sa praktičnom stranom ovih pitanja, kao što su Ministarstvo prosvete i nauke, lokalne vlasti u opštinama, različite organizacije i institucije u oblasti obrazovanja. Ova monografija može biti od interesa i nastavnom kadru, od vrtića do univerziteta, jer može da im pruži širu sliku polja u kome rade i da ih zainteresuje za dalja proučavanja obrazovnih problema.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Obrazovanje , Srbija , Obrazovna politika
Ostali naslovi iz oblasti: Pedagogija

Izdavač: Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu; 2012; Broširani povez; ćirilica; 24 cm; 194 str.; 978-86-88803-13-7;