knjizara.com
Učenje u obrazovnom kontekstu
Osnove psihologija učenja / nastave

Ana Pešikan (autor)

Učenje u obrazovnom kontekstu
3850 din
U korpu

Učenje je veoma obuhvatan fenomen, možemo reći da u velikoj meri i to ko smo, šta smo i kakvi smo jeste rezultat učenja. Učenje je jedan od osnovnih saznajnih psihičkih procesa, čijim se proučavanjem bavi opšta psihologija, jedna od psiholoških teorijskih disciplina, i to u kontrolisanim laboratorijskim uslovima. Mnoga saznanja o prirodi procesa učenja, o mehanizmima učenja (klasično uslovljavanje, instrumentalno uslovljavanje, učenje uviđanjem, učenje po modelu), karakteristikama i faktorima koji utiču na efikasnost učenja dugujemo ovim istraživanjima.

Proces učenja/nastave predstavlja srž obrazovnog procesa, samu njegovu suštinu. Da bi se obezbedio kva

litet obrazovanja, centralno pitanje kojim se moramo baviti jeste kvalitet procesa učenja/nastave. Cilj ove knjige jeste da s raznih strana osveatli školsko učenje, da pomogne u razumevanju učenja u formalnom, institucionalnom obrazovnom kontekstu i da na osnovu tog razumevanja omogući bolje praktično delovanje i obezbeđivanje što boljeg kvaliteta školskog učenja/nastave u specifičnim okolnostima.

Zato se ova knjiga može koristiti na više načina.

Ovo nije klasičan udžbenički tekst. Iz njega studenti neće dobiti gotove „recepte“, jedan tačan odgovor za svako pitanje. U najboljem slučaju, dobiće valjanu osnovu za razumevanje procesa nastave/učenja i oslonac za promišljanje kako rešavati konkretno pitanje.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Učenje , Psihologija
Ostali naslovi iz oblasti: Psihologija

Izdavač: Službeni glasnik; 2020; Broširani povez; latinica; 24 cm; 452 str.; 978-86-519-2435-7;