Osnove austrijske teorije

Božo Stojanović (autor)

Osnove austrijske teorije

2939 din

U korpu

Knjiga koju čitalac drži u rukama namenjena je prvenstveno studentima četvrte godine redovnih studija na Ekonomskom fakultetu u Beogradu na smeru „Ekonomska analiza i politika“, ali ona može da posluži i kao sažet i pregledan uvod na višim kursevima koji se bave bilo kojim segmentom austrijske ekonomske teorije. Ona pokriva deo inoviranog nastavnog plana na predmetu teorija proizvodnje. Na pomen „austrijanaca“ javljaju se različite asocijacije. Jedna od češćih svodi se na konstataciju da je reč o jednom pravcu razvoja ekonomske nauke koji je tekao izvan glavne struje.

Takvo viđenje ukazuje na brzopletost u zaključivanju, ali i na površno poznavanje istorije ekonomske misli i analize. Podsetimo na Hiksovu konstataciju da sve do „neoklasično-kejnzijanske revolucije“ pripadnici austrijske ekonomske teorije nisu predstavljali neku sektu izvan glavne struje, već da je upravo suprotno bilo tačno – oni su bili glavna struja u odnosu na koju su se pozicionirali drugi. Reč je, dodaje Hiks, o znatno široj i većoj tradiciji nego što se na prvi pogled može učiniti. U ovoj knjizi predstavljeni su osnovni elementi austrijske ekonomske teorije, s posebnim naglaskom na teoriju proizvodnje (i privrednih ciklusa) koja počiva na specifičnoj teoriji kapitala. Preciznije, predstavili smo udarna usmerenja austrijske teorije, a ne njene suptilne detalje. Proizvodnja u austrijskoj teoriji nije fizički (i egzogeni), već, da tako kažemo, „misaoni“ fenomen.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Ekonomske teorije , Ekonomske nauke
Ostali naslovi iz oblasti: Ekonomija

Izdavač: Ekonomski fakultet Univerziteta u Beogradu; 2009; Broširani povez; latinica; 24 cm; 426 str.; 978-86-403-0951-6;