knjizara.com
Okultizam ovde i sad - magija, religija i pomodni kultovi u Beogradu

Lidija Radulović (autor)

Okultizam ovde i sad - magija, religija i pomodni kultovi u Beogradu
810 din
U korpu

Imajući u vidu značaj istraživanja jedne nedovoljno istražene teme koja je bila na marginama naučnog interesovanja, kao i načina na koji je ona naučno promišljena i problematizovana, smatram da je rad izuzetan doprinos razmevanju novih oblika religioznosti. Sistematska empirijska istraživanja, koje je autorka obavila, mogu poslužiti i drugim istraživačima kao osnova za buduća istraživanja. Ova knjiga ot

vara i neka naizgled "večna" teorijska pitanja vezana za proučavanje religije jer, kako autorka naglašava, alternativne religijske kultove možemo smatrati "laboratorijama" za preispitivanje naučnog koncepta religije, religijskih promena, procesa prihvatanja ideja i verovanja.
( Prof. dr Bojan Žikić )

Posebnu vrednost knjige čini deo u kojem je autorka pokazala kakva značenja ima okultna praksa za osobe koje je upražnjavaju, i kakav uticaj vrši na njihovo ponašanje u svakodnevnom životu, pri čemu je veliku pažnju posvetila upravo interpretacijama samih ispitanika. Identifikovala je i značenja alternativnih verovanja i okultne prakse za društvenu sredinu u kojoj su istraživanja obavljena, kao i odnos koji ta sredina ima prema pojedincima i grupama, vodeći računa o društvenom, političkom, ekonomskom i kulturnom kontekstu. Pokazala je da je status i odnos prema alternativnim religijskim kultovima promenljiv, društveno i kulturno konstruisan. Radi se, dakle, o jednom teorijski i metodološki korektno obavljenom i interpretiranom istraživanju problema i teme, koja je do sada nepravedno marginalizovana ili joj se pristupalo veoma neobjektivno i stereotipno.
( Prof. dr Senka Kovač )

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Vidovnjaštvo
Ostali naslovi iz oblasti: Alternativna učenja

Izdavač: Srpski genealoški centar; 2007; latinica; 20 cm; 247 str.; 978-86-83679-38-6;