knjizara.com
Od Daviča do Čelebonovića
ulice beogradskih Jevreja

Radivoje Davidović (autor)

Od Daviča do Čelebonovića
rasprodato

Knjiga je enciklopedijskog karaktera i sadrži glavne biobibliografske podatke o Jevrejima koji danas u Beogradu imaju ulice sa svojim imenom. Od ukupno 8008 beogradskih ulica, 17 njih imaju nazive po istaknutim Jevrejima. U pregledno pisanom uvodu autor daje kratak istorijat urbanizacije Beograda u XIX veku, uz napomenu da je Jevrejska mala kao svojevrsni geto postojala na Jaliji (Dorćol) još u XVIII veku. Jevrejska ulica u Zemunu (Judengasse) pominje se krajem XVII veka. U nazivima ulica, jevrejska imena i atribucije se beleže od 1872. Godine 1895. nek

e beogradske ulice imaju nazive Mojsijeva i Izrailova, što posredno svedoči o statusu i ugledu Jevreja u srpskoj državi i tadašnjem srpskom društvu.
Rukopis za ovu knjigu dobio je prvu nagradu na tradicionalnom konkursu Saveza jevrejskih opština Srbije. U žiriju su bili:akademik Predrag Palavestra, književnik Filip David,prof.dr Milan Ristović.Knjiga sadrži opširne životopise znamenitih ličnosti Beograda jevrejskog porekla:Danilo Kiš,Stanislav Vinaver, Oskar Davičo, dr Hugo Klajn, Rahela Ferari, Aleksa i Marko Čelebonović, Eli Finci, Leon Koen, Braća Baruh,Geca Kon,Hajim Davičo i drugi.Nastanak beogradskih ulica opisan je od 19.veka sa naglaskom na jevrejske nazive i njihove promene do današnjih dana.Knjiga je bogato ilustrovana kvalitetnim fotografijama na kundstruk papiru (portreti, ulice i planovi grada.Recenzenti knjige su akademik Predrag Palavestra i književnik Filip David.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Beograd , Jevreji
Ostali naslovi iz oblasti: Enciklopedije, leksikoni

Izdavač: Čigoja; 2010; Broširani povez; latinica; 24 cm; 142 str.; 978-86-7558-768-2;