knjizara.com
Jevrejska čitaonica u Beogradu : 1929-1941

Radivoje Davidović (autor)

Jevrejska čitaonica u Beogradu : 1929-1941
699 din
Stara cena: 777 din
U korpu

Pisac, publicista i istraživač prošlosti Radivoje Davidović iz knjige u knjigu priređuje nam iznenađenja, otkrivajući nepoznate, neistražene delove zamagljene i zaboravljene prošlosti. Takva je priča o Jevrejskoj čitaonici, jedna sasvim zaboravljena priča koja ima svoj nesumljiv značaj ne samo za jevrejsku zajednicu nego i mnogo šire, za kulturnu istoriju Srbije između dva svetska rata.
Jevrejska čitaonica je, po onome što danas možemo pročitati u knjizi Radivoja Davidovića, predstavlja mnogo više od lokalne čitaonice jedne ne tako brojne zajednice. Ona je okupljala najz

načajnije umove tadašnje Srbije koji su u svojim predavanjima ostavili svedočanstvo o političkom, ekonomskom i kulturnom položaju Srbije.Ta predavanja u svom sažetom obliku čitaju se kao mali eseji o ljudima, događajima o jednom vremenu po mnogo čemu dalekom, ali i po nečemu bliskom.Ne može se dobro razumeti sadašnjica, ako u dovoljnoj meri ne poznajemo prošlost. Ova knjiga nam u tome pomaže, ona je u neku ruku, udžbenik za čitanje i razmišljanje o učešću jevrejske zajednice u kulturnom i društvenom životu Srbije, o međusobnom prožimanju kultura i ideja.
(Izvod iz recenzije Filipa Davida)

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Bibliotekarstvo , Jevreji
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Čigoja; 2016; Broširani povez; latinica; 24 cm; 224 str.; 978-86-531-0245-6;