knjizara.com
Obuzet ljutnjom, zeka se povredio

Tea Knežević, Tatjana Gjurković (autor)

Obuzet ljutnjom, zeka se povredio
660 din
U korpu

Slikovnica „Obuzet ljutnjom, zeka se povredio“, bavi se osećajem ljutnje kod dece.

Ljutnja, uz strah i tugu, pripada grupi osnovnih emocija kod male dece. Ona je vrlo snažna emocija koja pokreće telo i izaziva fiziološke reakcije. Mala deca često ne znaju kako da se nose sa tim osećajem koji ih preplavi, pa im je potrebna pomoć odraslih kako bi naučili da na prihvatljiv način izraze svoju ljutnju. Naime, svako neželjeno ponašanje kod deteta ima uzrok u nekoj emociji. Stoga je veliki izazov za roditelje da u vaspitanju dece prepoznaju događaje i okolnosti koje su u detetu proizvele ljutnju, pa samim tim i loše ponašanje.

Izražavanj

e ljutnje kroz samopovređivanje (autoagresiju)

Kada deca ne umeju da verbalizuju ili na drugi način izraze svoje emocije, one ih mogu preplaviti. Olakšanje tog stanja preplavljenosti emocijom ili negativnim mislima, deca mogu tražiti kroz samopovređivanje. Svrha samopovređivanja češće je vezana za otpuštanje preplavljujućih emocija nego što je način da privuku pažnju. Osim ljutnje, iza samopovređivanja može da leži i osećaj tuge, usamljensoti ili bespomoćnosti, odnosno osećaj nemoći.

Kroz jednostavnu priču deca se uče kako da prepoznaju sopstvene emocije, reše problem ili zadovolje potrebu koja se krije iza ljutnje. Na kraju knjige nalaze se stručni saveti za roditelje koji će im pomoći da bolje razumeju ponašanje svoga deteta kako bi mu pomogli da na prihvatljiv način izrazi svoja osećanja.


Ostali naslovi iz oblasti: Deca

Izdavač: JRJ; 2021; Broširani povez; ćirilica; 22 cm; 16 str.; 978-86-7609-957-3;