knjizara.com
O ruskom nacionalizmu

Ivan Iljin (autor)

O ruskom nacionalizmu
1320 din
U korpu

Knjiga Ivana Iljina O ruskom nacionalizmu je udžbenik rodoljublja i nacionalne politikeza sve pravoslavne narode.

Ona jasno pokazuje šta su nacionalni zadaci jednog slovenskog naroda, i kakav odnos treba da zauzme prema svojim vekovnim izazivačima.

Malo je autora koji su, i kod nas i kod Rusa, pružili obrazac rodoljublja za pravoslavni narod – knjiga Ivana Iljina O ruskom nacionalizmu je upravo to.

Ona je nastala kao pokušaj da se među jednim koricama nađu najvažniji tekstovi ruskom emigrantskog mislioca. Jer, svetskoistorijske okolnosti upućuju upravo na njega. Trenutak n

acionalnog preporoda Rusije, započet još pre dvadeset godina, istovremeno je i trenutak Iljinovog povratka u Otadžbinu. Njegovi posmrtni ostaci više ne počivaju u Švajcarskoj, već u Moskvi. Isto tako, njegove knjige više se ne čitaju među malobrojnim ruskim carskim emigrantima, već u Rusiji, i to od strane najvišeg rukovodstva.

Kroz knjigu O ruskom nacionalizmu

Knjiga obuhvata aksiomatske tekstove Ivana Iljina, o ruskoj ideji, prirodi nacionalizma i pojmu građanina. Takođe, ona se bavi izazovima društvenih procesa u nihilističkom dobu 19. i 20. veka, ali i pogubnim posledicama podivljalog scijentizma na ličnost čoveka. Tome smo svedoci najviše danas, u dobu koje najavljuje prevlast veštačke inteligencije.

Zastupljeni su i tekstovi o pravom i korumpiranom bavljenju politikom, kao i ključno poglavlje: Kako obnoviti Rusiju, u kojem je dat sažet program autentične pravoslavne politike.

Iz predgovora Vladimira Dimitrijevića

Pod udarom i komunista i nacista, Iljin je ostao veran gu i otadžbini. Ta doslednost se, između ostalog, vidi i u ovom izboru njegovih ogleda. Zato nije čudo što se Vladimir Putin već godinama poziva na ruskog mislioca Ivana Iljina. To je učinio i 30. septembra 2022, prilikom prisajedinjenja Novorusije Rusiji. Po svemu sudeći, on Iljina smatra jednim od ključnih tumača „ruske ideje“ i njenog samobitnog puta, neophodnog svakom ko želi da opstane i napreduje u doba hiperglobalističkog „po(s)tčoveštva“, zasnovanog na „postistini“.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Rusija
Ostali naslovi iz oblasti: Politika

Izdavač: Catena Mundi; 2023; Broširani povez; ćirilica; 25 cm; 262 str.; 978-86-6343-195-9;