knjizara.com
Neuspeh u školskoj klupi

Dušica Malinić (autor)

Neuspeh u školskoj klupi
rasprodato

Knjiga predstavlja rezultat rada na projektu »Obrazovanje za društvo znanja«, broj 149001(2006-2010), čiju realizaciju finansira Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj Republike Srbije. Naslov ove knjige nastao je u težnji da se uobliče sopstvena razmišljanja, istraživački nalazi i teorijska razmatranja koja nas upućuju na potrebu preispitivanja i dekonstruisanja uobičajene i široko prihvaćene sintagme »školski neuspeh«. U tom smislu, moguće je govoriti o neuspehu ne samo kao o ličnoj, intimnoj varijabli pojedinca, odnosno učenika, već i kao o fenomenu koji odražava obeležja sveukupnog konteksta školske sredine. Na taj način problem ne

uspeha moguće je posmatrati iz različitih perspektiva. Jedna perspektiva omogućava sagledavanje školskog neuspeha kao komponente životnih planova učenika i njegove porodice, odnosno sa aspekta socijalnog konteksta i sistema vrednosti koje je porodica razvila i dalje razvija, kao i stavova prema vrsti uspeha koji je potreban za ostvarenje životnog plana. Druga perspektiva proističe iz pitanja kakva se sve značenja neuspeha mogu razvijati kada se posmatraju sa aspekta škole, odnosno sa stanovišta određenih normi (zakonskih i sistemskih rešenja, školskih propisa oličenih u statutu škole), nastave i nastavnika. Upravo ovakav pristup proučavanju problematike školskog neuspeha omogućio je struktuiranje knjige u četiri tematske celine.
Knjiga je namenjena svima koji se profesionalno bave ovom problematikom (nastavnicima, stručnim saradnicima, kreatorima školskog sistema), ali i zainteresovanim roditeljima koji neuspeh u školi prepoznaju ili žele da izbegnu kao deo svog životnog problema i problema svog deteta.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Učenici , Škola
Ostali naslovi iz oblasti: Pedagogija

Izdavač: Institut za pedagoška istraživanja; 2009; Broširani povez; 22 cm; 248 str.; 978-86-7447-086-2;