knjizara.com
Nesputani um

Takuan Soho (autor)

Nesputani um
rasprodato

Ovaj tekst iz klasične samurajske ere dovodi u blisku vezu mačevalaštvo sa zen budizmom, utičući snažno na smer kojoi će ova veština od tada krenuti. Napisana od strane zen učitelja Takuana Soha (1573-1645), Nesputani um je knjiga koja nudi mnoštvo saveta u vezi mačevalaštva i negovanja ispravnog uma i namere. Inače, ona je napisana kao vodič za samuraja Jagju Munenorija, koji je bio veliki mačevalac i suparnik legendarnog Mijamota Musašija.
Takuan je zabeležen kao divovska figura u istoriji zen budizma; on je takođe bio vrtlar, kaligraf, pesnik, autor i savetnik samurajima i šogunima, i centralna figura zen slikanja. Poznat je bio po s

vojoj razornoj inteligenciji i velikoj mudrosti. U ovom eseju Takuan se primarno bavi razumevanjem i profinjavanjem uma - generalno, a i onda kada je um suočen sa konfliktnom situacijom. Nesputani um izvršio je ključni uticaj na klasične tekstove o mačevalaštvu koji su došli kasnije, uključujući Knjigu pet prstenova od Mijamota Musašija i Životvorni mač od Jagju Munenorija.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Japan , Budizam
Ostali naslovi iz oblasti: Religija i teologija

Izdavač: Babun; 2019; Broširani povez; latinica; 18 cm; 113 str.; 978-86-80792-22-4;