knjizara.com
Japansko umeće srećnog života kroz prihvatanje i empatiju

Skot Has (autor)

Japansko umeće srećnog života kroz prihvatanje i empatiju
1099 din
U korpu

Japan je zemlja izuzetno posvećena vezama između ljudi, mesto gde se pojedinci podstiču na to da zaborave sebične potrebe i budu deo okruženja. Na taj način ljudi mnogo dublje osećaju međusobne veze, a to je ono što pojačava zadovoljstvo i dobrostanje. Predstavljajući nam ukeireru, japanski način prihvatanja, psiholog Skot Has nudi nam praktičan vodič kroz život koji će nam pomoći da smanjimo anksioznost i stres, i poboljšamo opšte blagostanje.

Kako bismo promenili bilo šta, potrebno je da prihvatimo sebe, porodicu, prijatelje, i kolege. Da bismo to učinili, moramo da budemo svesni sebe i da postupamo promišljeno. Ako ne posedujemo sta

nje smirene samosvesti, nećemo biti u stanju da promenimo uslove koji su stvorili ili pojačali stres. Takođe, neophodno je da negujemo praktične načine suočavanja sa svakodnevnim tenzijama – besom, strahom i svađama. Kad god dobijemo ljutiti imejl ili nam se neko grubo obrati, treba da imamo na umu to da gnev pripada toj drugoj osobi. Pored toga, možemo mnogo da naučimo od Japana o odluci da se ćuti. Ćutanje može i treba da bude stav koji se zauzima radi posmatranja, slušanja i uspostavljanja bliskosti. Ćutanje je takođe i način da pokažemo da ne moramo da reagujemo na provokaciju, znak da pažljivo razmišljamo o svemu. Takođe, izuzetno je važno da izrazimo poštovanje, kako prema sebi, tako i prema drugima. Zašto biste bili još jedna predvidiva besna stranka kada možete početi sa „Izvinite“? U ličnom životu, bilo da je u pitanju partner ili prijatelj, izvinjenjem stičemo vlast nad svojim emocijama i shvatamo da je ono što je nama bitno zapravo manje važno od onoga što je bitno osobi koju volimo. I na kraju, autor predočava kako se energija može preuzeti iz smirenosti ritualizovanja stvari poput kuvanja kafe, ispijanja čaja, pa i koktela, kupke i dremke.

Prodorno i zanimljivo istraživanje ukeireru-a zapravo je mapa koja vodi ka životu ispunjenom smislom. Ova čudesna knjiga pršti od raskošne, slasne i suptilne hrane za misli.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Psihologija uspeha , Japan
Ostali naslovi iz oblasti: Popularna psihologija

Izdavač: Vulkan izdavaštvo; 2022; Broširani povez; latinica; 21 cm; 270 str.; 978-86-10-04152-1;