knjizara.com
Neočekivana promjena : kako je stvoren pokret nesvrstanih
dnevnički zapisi Bogdana Crnobrnje iz 1961. godine

Bogdan Crnobrnja (autor)

Neočekivana promjena : kako je stvoren pokret nesvrstanih
rasprodato

Knjiga Kako je stvoren Pokret nesvrstanih, nastala je na osnovu dnevničkih beleški Bogdana Crnobrnje iz 1961. godine. Pedeset pet godina posle Prve konferencije nesvrstanih u Beogradu, čitaoci mogu da saznaju za dramatične i do sada nepoznate događaje koji su prethodili stvaranju pokreta u koji se tokom godina uključilo više od 100 država.
Autentične, dnevničke beleške jednog od arhitekata Beogradske konferencije, izdavači su obogatili sa preko 250 fotografija i priloga koji direktno ilustruju ključne ličnosti i događaje iz originalnog teksta. Velika većina fotografija objavljuje se po prvi put. Na više od 290

strana prikazani su Tito, Naser, Nehru, Nkrumah, Sukarno, Selasije, Bandanaraike, Mahendra, Burgiba, Čerčil, Hruščov, Kenedi, Gromiko, Koča Popović, Bogdan Crnobrnja, Aleksandar Ranković, Vladimir Bakarić, Dobrica Ćosić, Edvard Kardelj, Veljko Vlahović, Mijalko Todorović, Rato Dugonjić, Josip Đerđa, Svetozar Vukmanović, Lazar Koliševski i mnogi drugi.
Sve ove ličnosti, u slici i reči, u ovoj knjizi, čine uzbudljiv kaleidoskop u kome se odražava slika sveta i Jugoslavije u jednoj, po mnogo čemu, istorijskoj godini. Hladni rat, borba protiv kolonijalizma, težnja da se uspostave saradnja i mir u svetu, sve su to delovi uzbudljivih dešavanja koja se u ovoj knjizi slažu pred očima čitalaca.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Nesvrstanost
Ostali naslovi iz oblasti: Politika

Izdavač: Muzej istorije Jugoslavije; 2016; Broširani povez; latinica; 22 cm; 289 str.; 978-86-84811-36-5;