knjizara.com
Neizvestan savez. Istorija Evropske zajednice

Žorž-Anri Sutu (autor)

Neizvestan savez. Istorija Evropske zajednice
rasprodato

Poznato je da su Nemacka i Francuska dva glavna partnera u evropskoj izgradnji. Malo se, medutim, zna da su se ove dve zemlje, suocene s ruskom pretnjom, u nekoliko navrata od 1954. nasle pred stvaranjem prave vojno-strateske zajednice. Iako do takvog zajednistva nikad nije doslo, njihov dijalog i dalje traje i predstavlja bitan momenat za buducnost Evrope koja se nalazi pred odlukom stvaranja sopstvenog identiteta ili utapanja u atlantski svet.

Ova knjiga prati istoriju strateske dimenzije evropske izgradnje i omogucava da se upoznaju izvesne permanentne strukture francuske i nemacke spoljne politike, njihovi odnosi, narocito težina nuklearnog pitanja, problemi Atlantske alijanse i evropske odbrane. Knjiga "Nesigurni savez. Istorija Evropske zajednice", odmah po objavljivanju, 1997, ovencana je prestiznom evropskom nagradom za istoriju Fondacije za evropsku istoriju i civilizciju sa sedistem u Parizu i Zenevi, jedinom evropskom nagradom koju dodeljuju istoricari. Na mnogim evropskim univerzitetima koristi se kao najbolji prirucnik za istoriju francusko-nemackih odnosa u posleratnom razdoblju.
Žorž?Anri Sutu je profesor savremene istorije na Sorboni u Parizu i vodeci francuski strucnjak je za istoriju medunarodnih odnosa XX veka, posebno francusko-nemackih odnosa, kljucnih za razumevanje kako istorije novog doba, tako i nastanka Evropske zajednice.


Ostali naslovi iz oblasti: Politika , , Istorija

Izdavač: Clio; 2001; Tvrd povez; ćirilica; 21 cm; 419 str.;