Nebeska sahrana

Epska ljubavna priča sa Tibeta

Sjue Sjinžan (autor)

Nebeska sahrana

759 din

U korpu

Kao petogodišnje dete, Sjinžan je na jednoj pekinškoj ulici u prolazu čula priču o kineskom vojniku na Tibetu, čijim su telom nahranjeni lešinari u ritualu poznatom kao nebesko sahrana. Priča se, izazivajući strah i opčinjenost, duboko urezala u njeno pamćenje.
Desetinama godina docnije, Sjinžan je tokom svoje reporterske prakse srela Su Ven, Kineskinju koja je provela tridesetak godina u potrazi za svojim izgubljenim mužem Keđunom, posto je on, kao vojni lekar već na početku svog službovanja nestao na Tibetu.


Na divljim i negostoljubivim predelima Tibeta Su Ven je živeia sa porodicom nomada, koja se, onako kako to naređuje smena godišnjih doba, selila sa svojim stadima po pašnjacima visoravni u iskonskoj borbi za preživljavanjem. Vremenom se Ven privikla na njihov način života, pretvarajući se u Tibetanku, lica ogrubelog na vetrovima platoa i visova planinskih lanaca istočnog Tibeta. U ovoj očaravajućoj knjizi, Sjinžan pretvara mukotrpno lutanje Su Ven u veliku priču o ljubavi, gubitku, stoičkoj upornosti i odanosti. Čitaoca će podjednakom snagom očarati portret ove jedinstvene žene, kao i duh praiskonskog Tibeta, ispunjen plemenitim međuljudskim odnosima, požrtvovanjem u istinskom prijateljstvu, istrajnošću u strpljenju, kao i dubokom i jednostavnom pobožnošću.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Kineska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Krug - Medijska knjižara; 2013; Broširani povez; latinica; 22 cm; 172 str.; 978-86-83523-45-0;