knjizara.com
Naučnici Srbije i stvaranje Jugoslavije 1914-1920

Ljubinka Trgovčević (autor)

Naučnici Srbije i stvaranje Jugoslavije 1914-1920
rasprodato

S obzirom na to da je ratno angažovanje naučnika Srbije, kako po broju onih koji su u različitim vidovima u njemu učestvovali tako i po ukupnom doprinosu, po svom obimu sličio nemačkom primeru, iako suprotno u odnosu na osnovna polazišta, začuđuje veoma malo interesovanje naše savremene istoriografije za ovu temu.
U opredeljenju da izučavamo doprinos srpskih naučnika u prvom svetskom ratu rukovodila su nas dva razloga. S jedne strane veliki broj radova u svetskoj istoriografiji aktuelizovao je ovu temu i zainteresovao nas da ispitamo i primer Srbije. S druge str

ane, mogućnost za ispitivanje samo ove društvene grupe omogućilo je „osamostaljenje nauke“ u XX veku koej ovu grupu zbog toga izdvaja u posebnu društvenu činjenicu, a naučnike u poseban društveni sloj.
Ova vrsta istraživanja iziskuje proširenje istorijskih izvora, gde se osim izvora političkog porekla uključuju i svi njihovi naučni radoci tog razdoblja, privatna pisma, beleške, predavanja i slično.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Istorija Jugoslavije , Jugoslavija
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Radio Televizija Srbije:Prometej - Novi Sad; 2020; Broširani povez; ćirilica; 21 cm; 358 str.; 978-86-515-1692-7;