knjizara.com
Sećanja

Daka Popović (autor)

Sećanja
1200 din
U korpu

Čitajući stranice autobiografskog rukopisa Sećanja Davida Dake Popovića upoznajemo jednu ličnost sa izuzetno bogatim društveno-političkim životom. Rođen u Austro-Ugarskoj monarhiji, svoje najplodonosnije dane je proživeo u Kraljevini SHS/Jugoslaviji i bio svedok rađanja socijalističke Jugoslavije, u svojim zapisima istoričarima ostavlja mnoštvo dragocenih podataka. Njegova Sećanja ništa manje nisu zanimljiva ni široj javnosti jer oslikavaju život na prostorima Vojvodine i Novog Sada u prvoj polovini XX veka. Tokom svog životn

og puta Daka Popović se susretao sa kraljem Aleksandrom I Karađorđevićem, prinčevima iz dinastije Habzburg, predsednicima vlada, ministrima, senatorima, poslanicima, političarima, naučnicima i javnim radnicima zbog čega je jedna od posebnih dragocenosti ovog rukopisa opis brojnih istorijskih ličnosti.
Puno prostora je posvetio i običnim ljudima, istoričarima, potpuno nepoznatim, koji su takođe vrlo značajni za opis njegovog života i rada. U svojim Sećanjima Daka Popović nije izlagao hronološki i više puta se vraćao na opise nekih od svojih životnih perioda.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Istorija Jugoslavije , Jugoslavija
Ostali naslovi iz oblasti: Memoari, biografije, dnevnici, pisma

Izdavač: Prometej - Novi Sad; 2019; Tvrd povez; ćirilica; 24 cm; 254 str.; 978-86-515-1546-3;