knjizara.com
Naučite Linux Shell skriptovanje

Ganesh Naik (autor)

Naučite Linux Shell skriptovanje
1980 din
U korpu

Linux je najmoćniji univerzalno usvojen operativni sistem. Shell je program koji korisniku omogućava direktnu interakciju sa operativnim sistemom. Skriptovi su kolekcije komandi koje su sačuvane u fajlu. Shell čita ovaj fajl i izvršava komande kao da su unete pomoću tastature.
Knjiga "Naučite Linux Shell skriptovanje" obuhvata Bash, GNU Bourne Again Shell i pripremu za rad u uzbudljivom svetu Linux shell skriptovanja. CentOS je popularna i sigurna Linux distribucija zasnovana na rpmu. Zato smo upotrebili distribuciju CentOS, umesto distribucije Ubuntu. Linux Shell skriptovanje nije zavisno od Linux distribucije, ali smo mi opisali oba tipa distribucija. Započe

li smo knjigu uvodom u Shell okruženje i osnovne komande koje su upotrebljene. Zatim smo istražili upravljanje procesima u Linux OS-u (što je veoma važno u stvarnom svetu), kao što su nesmetano ispravljanje grešaka i izvršavanje Shell aritmetičkih operacija. Naučićete više o novim i naprednim temama Shell skriptovanja, kao što su donošenje odluka, pokretanje sistema i podešavanje Linux okruženja, o grepu, stream editoru i AWK-u, koji su veoma moćni filteri i editori za tekst. Na kraju ćete naučiti kako da kreirate rezervne kopije, koristeći skriptove drugih jezika u Shell skriptovima, i da automatizujete zadatke administracije baze podataka za MySQL i Oracle.
Do kraja ove knjige moći ćete samouvereno da koristite sopstvene shell skriptove u stvarnom svetu.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Linux
Ostali naslovi iz oblasti: Operativni sistemi

Izdavač: Kompjuter biblioteka; 2018; Broširani povez; latinica; 24 cm; 332 str.; 978-86-7310-528-4;