knjizara.com
Nadnica za strah

Žorž Arno (autor)

Nadnica za strah
699 din
U korpu

NADNICA ZA STRAH – Kada na naftnoj bušotini u Gvatemali dođe do eksplozije, američkoj kompaniji su potrebni šoferi koji će na mesto nesreće odvesti dva kamiona sa 1.500 tona nitroglicerina potrebnog za gašenje požara. Putevi su neasfaltirani i rizični, ali zato Amerikanci nude izdašnu novčanu nagradu.

Za četvoricu Evropljana – vagabunda „zarobljenih” u toj centralnoameričkoj zabiti – čija je očajnička želja da pobegnu iz zemlje ogrezle u bedi jača od njihovog straha, to će biti sasvim dovoljno da se upuste u opasnu avanturu koja se svakog trenutka može okončati eksplozijom. Nadnica za strah je ne samo sn

ažna i uzbudljiva životna drama njenih protagonista već i običnih ljudi iz egzotičnih krajeva, koji, za razliku od vozača kamiona, svoju dramu ne preživljavaju – nego je žive.

Uvidevši ekspresivnost i slikovitost Arnoovog književnog dela, kultni francuski režiser Anri Žorž Kluzo, koga je Hičkok smatrao za jedinog sebi ravnog sineastu, snimio je istoimeni film, nagrađen Zlatnom palmom na Međunarodnom filmskom festivalu u Kanu i Zlatnim medvedom na festivalu u Berlinu (jedinstveni slučaj u istoriji tih festivala), kao i prestižnom nagradom BAFTA za najbolji film.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Francuska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Blum izdavaštvo; 2019; Broširani povez; latinica; 20 cm; 172 str.; 978-86-6070-002-7;