knjizara.com
Žorž Arno
Žorž Arno

Žorž Arno (1917–1987, pravo ime Anri Žirar), bio je francuski pisac, istraživački novinar i politički aktivista.

Nakon misterioznog ubistva njegovog oca, zaposlenog u Ministarstvu spoljnih poslova Višijevske Francuske, Žorž Arno je bio optužen za taj zločin 1941, a zbog opšteg ratnog haosa umalo je stradao od gladi i hladnoće u zatvoru. Ipak, posle dve i po godine porota ga je oslobodila, nakon čega je otišao u Pariz. Pisao je pesme, a neke od njih je izvodila i Edit Pjaf. Brzo je potrošio porodično nasledstvo poklonivši veliki deo u dobrotvorne svrhe, ali je pritom zapao u brojne dugove, zbog čega je morao da beži u Južnu Ameriku.

To putovanje ga je inspirisalo da napiše svoje najslavnije delo, Nadnica za strah, jedan od najčitanijih francuskih romana tog vremena. Sa svojom drugom suprugom preselio se u Alžir, gde je osnovao školu žurnalizma i jedne liberalne novine. Potom su se zajedno vratili u rodnu Francusku, da bi se na kraju nastanili u Barseloni, gde je i umro.

autor Žorž Arno

1 naslova [prikazano 1-1]

Žorž Arno

Broširani povez, Blum izdavaštvo, 2019, ISBN: 978-86-6070-002-7, latinica
NADNICA ZA STRAH – Kada na naftnoj bušotini u Gvatemali dođe do eksplozije, američkoj kompaniji su potrebni šoferi koji će na mesto nesreće odvesti ...
U korpu 699 din