knjizara.com
Na obalama istorije savremenog sveta

Risto Tubić (autor)

Na obalama istorije savremenog sveta
1273 din
U korpu

Knjigu čini izbor članaka i eseja koje je autor objavljivao tokom poslednjih desetak godina. Tubić piše o shvatanju istorije Erika Hobsbauma, o Vremenu vlasti Dobrice Ćosića, poetici Lešeka Kolakovskog, memoarskim zapisima Mihaila Markovića, filozofiji Martina Hajdegera i Karla Jaspersa... Tubić razmatra iracionalnost u političkom razmišljanju, filozofima u svetu politike, utopiju i totalitarizam, demokratiju i diktaturu, fenomen dosade, milosrđe i „vrlinu“ laži, etiku i poslovnu politiku, posledice pada Berlinskog zida, istoriju etičkog učenja i socijalne filozofije.
„Ukoliko istorija nije zasnovana na istinoljublju i tome ne teži, možda je bolje da je i nema. [...] Ne smatram da u istor

iji treba tražiti pouke, da istoriju treba pretvarati u analogiju dobrog ljudskog ponašanja. Ali [...] istorija bi trebalo da bude naše veliko uživanje. Istorija bi trebalo da bude slast našeg duhovnog života, trebalo bi da nas ispuni ponosom što je imamo i da nas odvede u sfere gde možemo da uživamo u ljudskim tvorevinama... Jer sam video da ono što u istoriji vredi, to je proces oslobađanja čoveka. I da tim putem treba nastaviti.“ (Radovan Samardžić)

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Socijalna filozofija , Filozofija politike
Ostali naslovi iz oblasti: Filozofija

Izdavač: Svet knjige; 2011; Broširani povez; ćirilica; 25 cm; 356 str.; 978-86-7396-282-5;