knjizara.com
Na margini

Radomir Konstantinović (autor)

Na margini
rasprodato

U periodu od 1966. do 1979. godine Radomir Konstantinović je na Trećem programu Radio Beograda, u tada uticajnoj emisiji “Radomir Konstantinović prelistava časopise”, komentarisao jugoslovensku, pre svega književnu periodiku. U knjizi “Na Margini” sarajevski izdavač IKD Universsity press sakupio je Konstantinovićeve tekstove o sarajevskim časopisima, među kojima su bili “Izraz”, “Odjek” i “Život”. Tekstovi su dati prema vremenu njihovog prvobitnog emitovanja (1966-1979).

“Konstantinović se ne bavi časopisom kao takvim, niti komentariše njihovu uređivačku politiku. On se zadržava na problemu koji pokr

eće određeni tekst, komentariše poetičke karakteristike nekoga pisca, ili u igri slobodnih (premda ne i proizvoljnih) asocijacija, na sebi svojstven način razvija filozofsku refleksiju koristeći materijal koji pronalazi u pomenutim časopisima. Konstantinović nije pravio klasične osvrte na časopise, niti se upuštao u otvorene polemike, ali su njegovi komentati neretko pisani tonom koji se mogao doživeti i kao svojevrsna kritika. Najzad, poznavalac Konstantinovićevog dela i u ovim će tekstovima prepoznati posebnost njegovog načina mišljenja – tu originalnu izmeštenost iz svega što se tada moglo preonaći na ovdašnjoj sceni. U ovim se tekstovima još jednom susrećemo sa jezičkom bujicom koju, čini se, ne zaustavlja ništa dok ne dođe do naumljenog cilja”.
Ivan Milenković.


Ostali naslovi iz oblasti: Filozofija

Izdavač: University press - Magistrat; 2013; Broširani povez; latinica; 21 cm; 262 str.; 9789958673207;