knjizara.com
Muzej bezuvjetne predaje

Dubravka Ugrešić (autor)

Muzej bezuvjetne predaje
rasprodato

Roman o susretu Istoka i Zapada u senci ratova na Balkanu; knjiga o novoj generaciji izbeglica koja je Evropi još jednom nametnula bolno pitanje identiteta; Muzej bezuvjetne predaje Dubravke Ugrešić pripoveda o o egzilu kao sudbini i kao izboru. Nežna i strašna, knjiga Dubravke Ugrešić na dramatičan način evocira čuveni slogan "privatno je političko".

"Prekoračiti limit historicizma, eto najvećeg izazova za čitaoce fikcije Dubravke Ugrešić. Nikakvo čudo da "Muzej bezuvjetne predaje" počinje svojevrsnom uputom za čitanje koja se završava tvrdnjom koja je nemoguća na, recimo, početku "Kulture laži": "... pitanje je li ovaj rom

an autobiografski moglo bi u nekom eventualnom, hipotetičkom trenutku spadati u nadležnost policije, ali ne i čitalaca." Referenca na autobiografiju ovdje nije slučajna: u najboljoj inačici historicističkog čitanja, "Muzej" će biti prepoznat kao fiction blizanac "Kulture laži", svojevrsni antipolitički roman, književno svjedočanstvo o identitarnim traumama izazvanim raspadom Jugoslavije, iskustvom egzila u doba postsocijalizma itd. No, Ugrešić zna da niti cijeli korak ne dijeli to čitanje od njegove vulgarne inačice: od svodjenja "Muzeja" na roman a clef u kojem autorica svodi račune s ne-prijateljicama, ljubavnicima i političkim režimima."
Nebojša Jovanović, "Reč"

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Hrvatska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Fabrika knjiga; 2008; Broširani povez; latinica; 20 cm; 316 str.; 978-86-7718-079-9;