knjizara.com
Mračni karneval

Rej Bredberi (autor)

Mračni karneval
880 din
U korpu

Donosimo vam jedinstven izbor od trinaest pripovedaka iz knjige Mračni karneval, prve zbirke priča maestralnog Reja Bredberija. Opsednut smrću, starošću i čežnjom svih nas da sačuvamo večno dete u sebi, Bredberi je jednom rekao za sebe da je „kvazikumče Edgara Alana Poa“, mada je Pou nedostajao dar duhovitosti koji je Bredberiju pomogao da oblikuje svoje zavodljive senke.
U priči „Noć“, autor moćno i upečatljivo opisuje dečakov prvi susret s nepoznatim, „Mali ubica“ je zlokobna priča o strahu majke od sopstvene bebe, dok „Gomila“ govori o čudnim grupama ljudi koje se stalno okupljaju na mestima nesreća. Nešto duža priča „Sledeći“ smešte

na je u nama neobičan ambijent kulta mrtvih u Meksiku, a „Čupavac iz kutije“ prikazuje na neobičan način surovu roditeljsku manipulaciju poverenjem nevinog i neiskusnog deteta.
Ostale priče dotiču teme patnje za davnašnjom neostvarenom ljubavlju, osvete zbog poniženja, strašnih posledica nadmenosti, a svaka nosi snažnu psihološku analizu i duboku filozofsku poruku o prolaznosti života i uzaludnosti naših pokušaja da zadržavamo kontrolu nad beznačajnim stvarima, upinjući se da pobegnemo od neumitnog.
Kao i roman Nešto zlo ovamo ide, i ova zbirka priča očaraće sve čitaoce, a posebno ljubitelje jedinstvenog i neponovljivog Bredberijevog stila.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Fantastika
Ostali naslovi iz oblasti: Pripovetke

Izdavač: McMillan; 2017; Broširani povez; latinica; 20 cm; 201 str.; 978-86-80328-09-6;