Maslačkovo vino

Rej Bredberi (autor)

Maslačkovo vino

rasprodato

U neobičnom svetu Zelengrada, u državi Ilinois, živeo je trgovac starim gvožđem koji je spasavao živote; postojale su patike u kojima dečaci postaju brzi kao jelenovi; čovek-vremeplov; voštana veštica koja je zaista znala da proriče budućnost; čovek koji je umalo uništio sreću pokušavajući da napravi Mašinu sreće. I još jedan dvanaestogodišnji dečak po imenu Daglas Spolding koji se u tom fantastičnom svetu osećao baš kao kod kuće...
Ova dirljiva priča o davno prošlom zlatnom dobu zasigurno je jedan od najzanosnijih romana Reja Bredberija.

Maslačkovo vino izdvaja se iz Bredberijevog literarnog opusa kao delo u kom je autor lično najdublje prisutan, kao gotovo autobiografsko prisećanje na jedno magično leto u jednom malom gradu, 1928. godine.
Dvanaestogodišnji Daglas Spolding zna da je Zelengrad, u državi Ilinois, velik i dubok kao i čitav svet koji se prostire izvan granica grada. Tu je najnoviji par patika, prva žetva maslačaka za dedino čuveno vino, udaljeni zvon tramvaja u popodnevnoj izmaglici. Tu su prošla godina i sutrašnji dan, stopljeni u jedno nezaboravno uvek. Ali, kako će mladi Daglas ubrzo otkriti, leto može biti i više od običnog ponavljanja ustaljenih rituala čija mistična snaga drži vreme u šaci. Postoji mogućnost da vam se najbolji prijatelj odseli, da vas čovek-vremeplov prebaci u Građanski rat, ili da pronađete mehaničku vešticu koja je u stanju da zaviri u gorko-slatku budućnost.
Rej Bredberi destiluje sve što je večno u dečaštvu i letu, slatkom vinu nema cene, probajte ga i uverite se i sami u njegov savršeni ukus.
”Nostalgična priča koju ćete dugo pamtiti... Maslačkovo vino spada među Bredberijeva najbolja dela koja se bave planetom Zemljom... Pisao je o životu na ovoj planeti tako bogato poetičnim stilom da nam se često čini da je ovaj, nama dobro poznati svet, podjednako fantastičan i misteriozan koliko i daleka budućnost ili čak svemir.”
Vašington post

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Američka književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Solaris; 2006; Tvrd povez; latinica; 21 cm; 234 str.; 86-7560-047-X;