knjizara.com
Molski šeretluci i bećarluci

Ivan Telečki (autor)

Molski šeretluci i bećarluci
rasprodato

Mol je neiscrpan, a Ivan Telečki vredan.

Sada je pred nama nova knjiga Ivana Telečkog.

U njoj su sakupljene anegdote iz Mola. Mnoge su, kao i u drugim selima, slične. A, one, druge, samo su „molske“. Molci imaju specifičan smisao za humor, u nedostatku savremenih tehnologija. Sav život u tom selu odvijao se u dosetkama, podvalama (neki put sasvim „prostačkim“, a ponekad produhovljenim i dvosmislenim), „šeretlucima i bećarlucima“. Ivan Telečki ih je pedantno sakupio, ne zaboravljajućo da ih sakupljao i jedan Novak Radonjić, pa se time i rukovodio.

Kroz čitavu zbi

rku provejavaju dirke i zadirkivanja između Ade i Mola, dva susedna mesta, ali i drugih okolo (Kanjiža, na primer…). A to je čest slučaj, posebno u Banatu. Melenčani se podsmevaju istim šalama kojima i Kumančani njima, Beodrani Karlovčanima (Novo Miloševo), itd. Ima toga i u drugim krajevima Srbije.

Od svih knjiga koje je Ivan Tekečki napisao, ovoj će se čitaoci, ko zna, najvuše obradovati i nasmejati. A šta je drugo i zadatak ove, rekao bih „uzgredne“ književnosti, nego da razveseli svoje čitaoce. Možda, ponekad, malo trgne i zamisli, da pokušaju da razumeju svet u kojem više šale i bećarluci nisu nimalo bezazlene i prihvatljive kao u vremena iz kojih nam dolaze ove koje je sakupio i zabeležio Ivan Telečki.

Ova knjiga je nostalgična.

ma reči koje te munu pod rebra, ili zviznu u glavu, iznenada, a ni ne osetiš kad te ošamute, vrate u prošlost, stegnu ti srce, izmame uzdah, a seta ti preleti preko lica i svet te zasivi kao da si dugo bio na zimi i vetru. Ima reči koje imaju tu moć, neprolazni sjaja, koje ti kao mekoperne ptičice provetravaju dušu. Reči koje te sretnu u prolazu, u slučajnom razgovoru, kad otvaraš vrata, kad odlaziš ili se vraćaš, reči koje se mogu svugde naći, a opet su kao negde sakrivene i vade se ispod perine kao novci da bi nam živote učinile lepim i svečanim, s nekim značenjem. Te reči, koje imaju tu moć iznenadne nostalgije, nalaze se i u ovoj knjizi Ivana Telečkog, kao u nekoj riznici. I dok se čita, podilaze te trnci, setiš se da si neko i odnekud, čak i kad nisi iz Mola, nego iz Banata, kao ja. Uvek tragaš za nekim blagom, pa kad naletiš na to, na te reči, i kad te nepripremljenog onako raspale pod grlo, kad ti se tu i srce popne i počneš skoro da grcaš, gotovo da ti ništa drugo ne preostaje nego da se isplačeš ili napiješ. Ali i nasmejaćeš se. Zato je takve reči, šale i bećarluke, i najbolje čuvati pod ključem, u knjizi, na jednom mestu, pa se, čitajući je sam, uz sve ono drugo što ti takva jedna knjiga nudi, nećeš naći u neprilici da ti se neko, ko je zaboravio šta je nostalgija, podsmeva ili da te povredi. Imaš ključ u ruci, otkučaš knjigu i čitaš.

Ovo je knjiga „uspomena na dugo sećanje“ (V. Despotov) i ne može se zaobići ni zaboraviti. – iz Recenzije

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Srpska književnost , Domaće pripovetke
Ostali naslovi iz oblasti: Pripovetke

Izdavač: Prometej - Novi Sad; 2018; Broširani povez; ćirilica; 20 cm; 189 str.; 978-86-515-1324-7;