knjizara.com
Moj život ne pripada samo meni

Zorica Simić (autor)

Moj život ne pripada samo meni
1430 din
U korpu

Već odavno sam, pre više od pola veka, shvatio da moj život ne pripada samo meni, već koliko meni, toliko i mojim roditeljima i budućoj deci.
Roditeljima, jer, ako smrt bude dolazila redno, kako je govorila Maksimova i moja nana, nema pouzdanijeg čuvara sećanja na one koji su vam život podarili od njihove dece. U to sam se veoma bolno uverio već u sedamnaestoj godini, kada mi je Tatinim odlaskom izmaklo tlo ispod nogu.

*

A kada smo Zorka i ja na Vidovdan 1974. dobili Mariju, a na Božić 1979. i Marka, već uveliko sam bio čvrsto rešio da svoju decu, koliko god to zavisi od mene, poštedim traume koja je obeležila četiri i po decenije mog života. Da čuvam zdravlje

, da učinim sve što mogu da oni odrastaju uz svoje roditelje i da im Zorka i ja, bar na taj način, pomognemo da im život bude smisleniji, a korak pouzdaniji.
Da moj život stvarno pripada meni, onda bi meni i ovo bilo dosta.
To mi je samo olakšalo odluku: boriti se za još koji dan života. Uostalom, ceo moj, i ne samo moj, život bio je borba.
Pero Simić

Mnogo je pisao, a malo govorio. Niko nije znao tako kao on da sa malo reči kaže mnogo. I ćutanjem je znao mnogo da kaže, znao je ćutanjem na mnoga pitanja jasno da odgovori.
Ceo svoj život plaćao je visoku cenu svojih političkih uverenja. I nikad zbog toga nije zažalio.
Ima pisaca koji nadžive svoje delo i pisaca koje nadživi njihovo delo, a i pisaca koji večito žive sa svojim delom. Oni fizički nestanu ali njihov duh ne nestaje. Pero Simić spada u ovu treću grupu pisaca. Ali zato pripada u prvu kategoriju ljudi, ljudi sa izrazitom inteligencijom, izrazitim duhom i visokim moralom. A pored svega ovoga bio je izuzetno organizovan i radan. Objavio je desetine knjiga bez kojih se danas i ubuduće neće moći tumačiti mnogi istorijski događaji i mnoge istorijske ličnosti. Živeo je na ovom svetu sedamdeset godina, a stvorio je kao da je živeo sto sedamdeset.
Imao sam priliku da vidim da je bio jači i od opake bolesti kad ga je napala, a sad vidim da je jači i od smrti. Parafraziraću Epikura: Tamo gde je Pero nema smrti, tamo gde je smrti nema Pere. Zahvaljujući njegovom velikom delu – da se razumemo.
Milinko Bujiši

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Biografije
Ostali naslovi iz oblasti: Memoari, biografije, dnevnici, pisma

Izdavač: Riznica srpske duhovnosti; 2017; Broširani povez; ćirilica; 24 cm; 175 str.; 9788652127917;