knjizara.com
Mirnim sredstvima do mira
mir i sukob, razvoj i civilizacija

Johan Galtung (autor)

Mirnim sredstvima do mira
1188 din
Stara cena: 1320 din
U korpu

Za Johana Galtunga, osnivača studija mira, ova knjiga predstavlja „sistematski napor da se postave teorijske osnove istraživanja mira, mirovnog obrazovanja i mirovnog delovanja“. Autor izlaže podsticajan i raznovrstan skup ideja, teorija i pretpostavki na kojima se zasnivaju studije mira. Knjiga

se sastoji iz četiri celine koje se bave različitim teorijskim pristupima miru: teorija mira istražuje epistemološke pretpostavke studija mira, prirodu nasilja, kao i tri posebna prilaza miru; teorija sukoba se bavi nenasilnim i kreativnim rešavanjem sukoba, sa naglaskom na važnosti kulture sukoba; teorija razvoja istražuje strukturno nasilje, naročito na polju ekonomije, kao i načine za prevazilaženje tog nasilja; teorija civilizacije obuhvata proučavanje kulturnog nasilja i usmerena je na razumevanje dubljih, nesvesnih aspekata kulture i njihovog uticaja na politiku mira i razvoja. U zaključku, autor povezuje niti ovih pristupa, stavljajući naglasak na mirovno delovanje mirnim sredstvima.
Mirnim sredstvima do mira, prva Galtungova knjiga prevedena na srpski jezik, predstavlja neophodno štivo za istraživače mira, međunarodnih odnosa, sociologije, psihologije, studija kulture, kao i za sve koji su uključeni u rešavanje sukoba i mirovne procese.

Johan Galtung opisao je razlog za pisanje ove knjige kao “sistematski poduhvat radi davanja teorijskog osnova za istraživanje mira, mirovno obrazovanje i mirovni aktivizam.”
Kao takav, on pruža stimulišuće širok spektar ideja, teorija i pretpostavki na osnovu kojih je zasnovano studiranje mira.Dve definicije mira su u osnovi ovog kapitalnog dela. Prva definicija mira je dinamička: “Stanje stvari koje čini nenasilan i kreativan odnos prema sukoba nemogućim.” Druga definicija je statička: “Odsustvo direktnog, strukturnog ikulturnog nasilja.”
Knjiga je organizovana u četiri dela od kojih se svaki bavi po jednim teorijskim pristupom miru:
1. Teorija mira istražuje epistemološke pretpostavke studija mira, prirodu nasilja i tripojedinačna pristupa miru tj. kroz promenu rodnih odnosa, kroz demokratiju i kroz bolju organizaciju sistema sveta.
2. Teorija sukoba detaljnije se bavi nenasilnim i kreativnim ophođenjem prema sukobu. Naglasak je stavljen na važnost kulture sukoba – odnosno shvatanju sukoba na dubljem nivou.
3. Teorija razvoja istražuje strukturno nasilje, naročito na ekonomskom polju, kao i načine za prevazilaženje tog nasilja.
4. Teorija civilizacije, uključuje istraživanje kulturnog nasilja i usredsređuje se na dublje aspekte kulture – kosmologije, kodove i programe u kolektivnoj podsvesti i njihovom uticaju na politike mira i razvoja.
U zaključku Johan Galtung povezuje ova četiri pristupa sa posbenom pažnjom koju pridaje mirovnoj akciji, i to mirnim sredstvima.Ova knjiga može biti od velikog značaja za sve one koji se bave studijama mira, međunarodnim odnosima, sociologijom, psihologijom, ekonomijom i studijama kulture, kao i svima onima koji su uključeni u rešavanje sukoba i mirovne procese.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Međunarodni odnosi
Ostali naslovi iz oblasti: Politika

Izdavač: Službeni glasnik:NVO Jugoistok XXI; 2009; latinica; 21 cm; 492 str.; 978-86-519-0445-8;